’14 Procent leerkrachten krijgt onvoldoende’

| 14 april 2012 | Reacties (3)

Veertien procent van de juffen en meesters op de basisschool voldoet niet aan de eisen, de overgrote meerderheid wel. Dat blijkt uit berichtgeving in de Telegraaf, die delen heeft ingezien van een rapport van de Onderwijsinspectie over de kwaliteit van docenten.

De Onderwijsinspecite heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van leerkrachten in zowel het basis- als voortgezet onderwijs. Hiervoor werden lessen van ruim 2500 leraren bijgewoond. Het onderwijsverslag wordt woensdag aangeboden aan minister Van Bijsterveldt van Onderwijs.

In het basisonderwijs zijn volgens de Onderwijsinspectie minder docenten die hun vak niet goed genoeg in de vingers hebben dan in het voorgezet onderwijs. 86 Procent van de meesters en juffen beheerst het vak. Op de havo geeft bijna een derde van de leraren ondermaats les. Op het vmbo is dat een kwart, op het vwo een vijfde.

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: ,

Categorie: Nieuws

Reacties (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Carolien schreef:

  De vraag is of het allemaal aan de docenten te wijten is. Er zijn de afgelopen jaren heel wat mensen als zij-instromer voor de klas gekomen zonder lerarenopleiding. Het is vreemd om eerst mensen aan te nemen waarvan je weet dat ze wellicht niet alles goed zullen doen en diezelfde mensen vervolgens te verwijten dat ze tekort schieten.

 2. Erna Stap schreef:

  Het gedogen van slecht presterende leraren speelt al jaren. In 2009 is er al op gewezen door bijzonder hoogleraar Robert Dur: http://www.penoactueel.nl/management/personeelsbeleid-publieke-sector-gedoogt-ondermaats-presteren-4567.html

 3. Pat en Roy schreef:

  De grote vraag is wat er aan gedaan wordt. Ik denk dat elke ouder precies kan vertellen wie de slechte juffen of meesters zijn. Op elke school lopen er wel een paar rond waarvan je hoopt je kind ze niet krijgt.

  Ik heb bij mijn drie oudste kinderen moeten zien hoe ze onderuit gingen in het jaar dat ze juf X hadden. Slecht in hun vel, onvoldoendes. Om vervolgens een jaar later door een goede juf weer opgelapt te worden. Volgend jaar dreigt mijn jongste juf X te krijgen. Ik heb al aangekondigd dat ik haar van school haal als dat gebeurt.

  Waarom kan zo’n juf niet ontslagen worden? Op onze school zijn de afgelopen jaren bij gedwongen ontslagen topjuffen verdwenen. Jonge juffen, dus die hadden de minste dienstjaren. Maar zo’n oude taart die jaar in jaar uit tekort schiet kan lekker blijven zitten tot haar pensioen.

Schrijf een reactie