31 Basisscholen mogen zich ‘excellent’ noemen

| 5 februari 2013 | Reacties (0)

31 Basisscholen in Nederland mogen zich sinds gistermiddag ‘excellent’ noemen. Het gaat om scholen uit het hele land. Alleen Drenthe viel bij het uitreiken van de bordjes buiten de boot.  De titel ‘excellente school’ is een jaar lang geldig.

In een afgeladen en feestelijke Nieuwe Kerk in Den Haag ontvingen gisteren de eerste 52 basis- en middelbare scholen uit handen van staatssecretaris Sander Dekker het predicaat ’Excellente School 2012’. De uitreiking is de start van een jaarlijkse traditie.

Een jury met experts uit de onderwijspraktijk beoordeelde het afgelopen jaar 142 scholen die voor het predicaat in aanmerking wilden komen: 90 basisscholen en 52 middelbare scholen. Alle scholen waren voor de uitreiking uitgenodigd. Staatssecretaris Dekker sprak zijn waardering uit voor de door hen getoonde ambitie: ”U zit in de voorhoede, u bent aanjagers van een beweging die we nodig hebben voor de omslag naar een cultuur, waarin excelleren de norm is in plaats van de uitzondering. Waarin het aangemoedigd wordt je te onderscheiden en de lat hoog te leggen. En waarin het vanzelfsprekend is, dat je van elkaar wilt leren. Excellente scholen zijn de koplopers, de rolmodellen waaraan andere goede scholen zich kunnen optrekken.”

De jury heeft bij de beoordeling niet alleen gelet op de cijfers van de leerlingen voor rekenen, taal en ander vakken, maar heeft ook rekening gehouden met de omstandigheden van de school. De buurt waarin de school staat speelt een rol en ook de afkomst van de kinderen. De excellente scholen hebben volgens een jury over de hele breedte goede resultaten gehaald.

Naar internationaal voorbeeld

Nederland treedt met de aandacht voor excellente scholen in het voetspoor van landen om ons heen. In Duitsland bestaat sinds 2006 de Schulpreis voor één uitzonderlijk goede school. De Verenigde Staten kennen sinds 2002 Blue Ribbon Schools, een onderscheiding in het bijzonder voor scholen die in moeilijke omstandigheden uitstekende resultaten boeken. De Britse Inspectie voor het onderwijs geeft sinds jaar en dag de kwalificatie outstanding aan scholen die zich sterk positief onderscheiden. Ook in Nederland zal het oordeel van de Inspectie zich op termijn naar het oordeel goed of excellent uitstrekken. De Jury Excellente Scholen is hier de komende jaren een opmaat naar.

(Bron: Ministerie van Onderwijs)

Beeld: stock.xchng, Twitter

Gerelateerde artikelen:

Tags: , ,

Categorie: Nieuws

Schrijf een reactie