Adoptiekinderen uit China doen het goed op school

| 11 juni 2015 | Reacties (0)

Kinderen die uit China geadopteerd zijn doen het goed op school. Op vijftienjarige leeftijd zit 30 procent van hen op het vwo, tegenover 21 procent van hun niet-geadopteerde leeftijdsgenoten. Dat meldt het CBS.

Adoptiekinderen uit Zuid-Korea presteren in het Nederlandse onderwijs vergelijkbaar met niet-geadopteerde kinderen. Kinderen uit andere landen doen het gemiddeld zitten gemiddeld op een lager onderwijsniveau. Ook blijkt de leeftijd waarop kinderen zijn geadopteerd verschil te maken. Kinderen die na hun tweede verjaardag werden geadopteerd, hebben volgens het CBS een lager onderwijsniveau dan kinderen die op jongere leeftijd werden geadopteerd.

Onderwijsniveau-van-niet-geadopteerde-15-jarigen-schooljaar-201314-15-06-05

(Bron: CBS)

 

 

Waarom zijn Chinese adoptiekinderen goed zijn op school?

Het CBS noemt drie verklaringen waarom Chinese adoptiekinderen het zo goed doen op school:

  1. In China werden kinderen (en in het bijzonder meisjes) vaak vanwege de eenkindpolitiek opgegeven voor adoptie, niet vanwege armoede. Deze kinderen hebben daarom misschien voor de geboorte gunstigere leefomstandigheden gehad dan andere adoptiekinderen, wat mogelijk zou kunnen bijdragen aan de hogere onderwijsprestaties van Chinese adoptiekinderen.
  2. De vijftienjarige adoptiekinderen uit China zijn bijna uitsluitend meisjes; andere adoptiekinderen zijn relatief wat vaker jongens dan meisjes. Aangezien meisjes gemiddeld sowieso een wat hoger onderwijsniveau hebben dan jongens – zo zit van de niet-geadopteerde vijftienjarigen 23 procent op het vwo tegenover 20 procent van de jongens – verklaart dit deels het verschil tussen Chinese en andere adoptiekinderen.
  3. Geadopteerde kinderen wonen bovendien vaker in gezinnen met een hoger inkomen, wat in nog sterkere mate geldt voor adoptiekinderen uit China. In gezinnen met een hoger inkomen is mogelijk meer geld beschikbaar voor eventuele bijlessen en andere ondersteuning op het gebied van leren en school.

Beeld: CBS

Gerelateerde artikelen:

Categorie: Nieuws

Schrijf een reactie