Anti-pestprogramma’s bewijzen effect

| 17 oktober 2013 | Reacties (0)

De anti-pestprogramma’s KiVa en Kanjertraining hebben wetenschappelijk bewezen effect om pestklachten op scholen te verminderen. De programma’s hebben gemeen ze zich richten op bewustwording in de hele klas en niet alleen bij dader of slachtoffer.

Wetenschappelijk erkenning voor Kanjertraining

Kanjertraining is een programma dat is ontwikkeld door de Almeerse psycholoog Gerard Weide. Het programma draait al jarenlang op een groeiend aantal scholen. Het Nederlands Jeugd Instituut – het landelijk centrum voor jeugd- en opvoedingsvraagstukken – heeft het wetenschappelijk onderzoek naar het effect van de Kanjertraining geanalyseerd en komt tot de conclusie dat de aanpak echt werk. De Kanjertraining blijkt effectief bij het verminderen en voorkomen van sociale problemen en het verhoogt het welbevinden van leerlingen. De Kanjertraining bereikt dit door de relatie tussen leerlingen en tussen leerkracht en leerlingen te verbeteren en agressie en gevoelens van depressiviteit te verminderen.

Weide is uitermate trots op die conclusie. “Dat we nu de wetenschappelijke erkenning hebben verkregen, betekent veel voor ons. We kunnen nu met recht en rede pestproblematiek aanpakken in het onderwijs. Wereldwijd zijn er maar weinig programma’s die het niveau van de Kanjertraining kunnen benaderen.” Volgens Weide ligt de basis van het succes van de Kanjertraining vooral in het feit dat bij de aanpak de hele klas betrokken is, evenals de ouders en de leerkrachten. “Pesten is een groepsproces dat zich niet beperkt tot het klaslokaal. Met de Kanjertraining kan de school het pesten bij de wortel aanpakken. Er is daarom een opleidingstraject voor leerkrachten; een klassikale aanpak waarbij veel aandacht is voor de meelopers; het stellen van duidelijke grenzen; en het actief betrekken van ouders.”

KiVa: helft minder pestklachten

Een ander anti-pestprogramma dat de hele groep bij het proces betrekt, is het Finse programma KiVa. Vanwege de goede resultaten in Finland kiezen ook in Nederland steeds meer scholen voor KiVa. De methode blijkt ook hier te werken: KiVa vermindert pestklachten in Nederland met meer dan vijftig procent. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de evaluatie die onder leiding van RUG-socioloog René Veenstra werd gehouden bij tienduizend leerlingen afkomstig van 99 scholen.

“Deze eerste resultaten zijn natuurlijk een mooi begin, maar er is meer nodig”, vindt Veenstra. “Als 13,5% van de onderzochte kinderen zegt nog steeds maandelijks of vaker gepest te worden, kun je niet achterover gaan leunen. Met alle gegevens die we voor deze evaluatie hebben verzameld, kunnen we de komende jaren uitzoeken wanneer KiVa het beste werkt, zodat het pesten nog meer wordt voorkomen.”

Interessante links:

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , ,

Categorie: Ouders en school, Thuis

Schrijf een reactie