App neemt kleuters met Nijntje mee naar school

| 18 januari 2013 | Reacties (0)

Nijntje loodst kinderen al bijna zestig jaar door de peutertijd en sinds een tijdje ook in app-vorm. De app Nijntje op school is de derde Nijntje-app op rij. Het is een leuke app voor peuters die binnenkort naar de basisschool gaan en voor jonge kleuters. De app is vooralsnog alleen voor de iPad verkrijgbaar, maar eind februari volgt waarschijnlijk een versie voor de iPhone.  Op korte termijn zijn er geen plannen voor een Android-versie, zo laat ontwikkelaar Sanoma Media weten.

Luisteren en spelen


Nijntje op school is gebaseerd op het gelijknamige boekje van Dick Bruna. Daarin leert Nijntje op school schrijven en rekenen. Maar ze doet ook andere dingen, zoals tekenen en blokken bouwen. Nijntje vindt het leuk om naar school te gaan, maar het leukst vindt ze het als de juf een verhaal voorleest. In de app wordt voorlezen door een prettige voorleesstem. Het verhaal wordt onderbroken door spelletjes die aansluiten bij wat Nijntje doet: is Nijntje onderweg naar school, dan trekt je kind met de vinger de route over; gaat Nijntje tekenen, dan mag je kind ook tekenen. Prima oefeningen voor de fijne motoriek, of, zoals de juf in het verhaal zegt: “want weet je, van die krulletjes, daar leer je schrijven van.”
Het wat ongelukkige woord ‘optelsom’, onbekend in de kleutergroepen, krijgt een goed gekozen activiteit in de vorm van tellen tot 12 op een telraam (kralen heen en weer schuiven). Minpuntje is misschien dat dit telraam drie kralen per rij heeft, terwijl in de kleutergroepen juist het oefenen met groepjes van vijf centraal staat. Daar staat tegenover dat de kralen nu wel lekker groot zijn en dus goed te bedienen voor kleine, nog wat onhandige handjes. Iets lastiger is dat bij het verslepen van blokken naar de juiste plek: voor peuters kan het nog lastig zijn om het blokje nauwkeurig te verplaatsen, kleuters zullen daar geen moeite mee hebben.

Neem je eigen stem op

De app biedt nog een paar aardige functies. Zo kan je zelf het verhaal voorlezen en je eigen stem opnemen. Je kind kan de app dan beluisteren met jouw stem, of die van oma, of zijn of haar eigen versie van het verhaal. Ook is het mogelijk een kaart te maken (plaatjes slepen en inkleuren) die per e-mail verstuurd kan worden. Net als elders in de app, regent het vriendelijke complimentjes en krijgt je kind overal duidelijke gesproken uitleg over wat de bedoeling is. Al met al biedt Nijntje op school een sympathieke speel- en luisteromgeving voor je kind, die met  € 4,49 echter wel behoorlijk aan de prijs is.

Beeld: Nijntje App

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , ,

Categorie: Groep 1-2, Web & app

Schrijf een reactie