Bedtijd ontpopt zich tot leerzame kleuterapp

| 17 februari 2012 | Reacties (0)

Een vast bedritueel helpt slaapproblemen bij kinderen voorkomen en maakt kinderbedtijd een stuk relaxter. Hier speelt de app Jop gaat slapen van kinderboekenschrijfter Esther Naalden op in. Het interactieve verhaal over het vrolijke bedritueel van Jop de Giraf laat jonge kinderen zien dat naar bed gaan leuk is.

Interactief prentenboek ondersteunt naar bed gaan

Jop gaat slapen is een interactief prentenboek met korte, leerzame opdrachten en spelletjes rond het thema kinderbedtijd. In tien scenes wordt het bedritueel van girafje Jop doorlopen.  Van opruimen, uitkleden  en in bad gaan, tot een boekje lezen en kusjes krijgen. Bij elke kleurrijke prent vertelt een fijne vertelstem het verhaal, met aan het eind een opdracht. Kinderen oefenen hiermee in goed luisteren.

Deze demo geeft een goed beeld van Jop gaat slapen:

[youtube_sc url=”http://youtu.be/nj1fGVBp8eo” title=”Demo%20app%20Jop%20gaat%20slapen%20YouTube” width=”325″]

De opdrachten sluiten goed aan bij de ontwikkeling van peuters en jonge kleuters: kleuren herkennen, coördinatie-oefeningen, tellen, sorteren. Het zijn licht-educatieve spelletjes in een herkenbare setting, ondersteund door prettige muziek. Meestal is goed duidelijk hoe de opdracht moet worden uitgevoerd. Soms gaat het mis. Wanneer Jop moet worden afgedroogd proberen de kinderen in het testteam van Thuisinonderwijs.nl dit in eerste instantie met de handdoek te doen, om er even later achter te komen dat ze op de druppels moeten tikken.

Jop gaat slapen valt goed in de smaak bij het testteam. De kinderen vinden de spelletjes leuk om te doen en blijken ook de vertaalslag naar hun eigen bedritueel te maken. “Jip begon gisteravond spontaan zijn speelgoed op te ruimen. ‘Dat doet Jop ook’, zei hij”, vertelt de moeder van Jip (3). De makers doen de suggestie om het spelen van deze app tot onderdeel te maken van het eigen bedritueel. Dat staat wat haaks op de inhoud van Jop gaat slapen: het spelen van de app zal immers ten koste gaan van (onderdelen van) het beschreven bedritueel.

Eerste Nederlandse app over kinderbedtijd

Jop de Giraf is voor veel kinderen al een goede bekende. Hij speelt een hoofdrol in de kleurrijke kinderboeken van Esther Naalden. Met Jop gaat slapen maakt Naalden, zelf moeder van 2 meiden, met haar bedrijf Heppi het eerste uitstapje van boeken naar apps. “Wat de app uniek maakt is dat er geen andere apps zijn die kinderen en hun ouders helpen bij het naar bed gaan”, zegt Esther. ” Bovendien is er veel energie gestoken in de muziek en vormgeving”. Esther heeft nu de smaak te pakken: “We zijn al bezig met de ontwikkeling van de volgende app, maar ik blijf ook boeken maken, hoor!”

Jop gaat slapen is een app voor de iPad. De iPhone-versie heet Jop’s bedtijd. De app kost € 1,59.

Soms onduidelijk voor kleurenblinden

App ondersteunt kinderbedtijd

Een scene uit 'Jop gaat slapen' die voor kleurenblinde kinderen problemen kan opleveren..

Jop gaat slapen maakt gebruik van heldere kleuren, die de app tot een overzichtelijk en vrolijk geheel maken. Voor kinderen die kleurenblind zijn (zoals een van de kinderen uit het testteam), pakken deze kleuren echter niet altijd goed uit. De gebruikte kleuren rood en groen worden niet of nauwelijks van elkaar onderscheiden, de paarse pyjama heeft dezelfde kleur als de donkerblauwe vloer en de helderblauwe badeentjes worden hetzelfde gezien als de helderroze muur.

Kleurenblindheid komt vaker voor dan men vaak weet. Ongeveer acht procent van de jongens is kleurenblind en ongeveer één procent van de meisjes. Hoe kleurenblinden de kleurenwaarnemen verschilt van persoon tot persoon, omdat er verschillende varianten bestaan waar de kleurenblinde in meer of mindere mate last van kan hebben.

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , ,

Categorie: Web & app

Schrijf een reactie