Beelddenkers-app blijkt leuk voor iedereen

| 13 januari 2012 | Reacties (2)

Beelddenken komt steeds meer onder de aandacht. Sinds deze week is er ook een speciale iPad-applicatie voor beelddenkende kinderen, de Dragonfly. De app blijkt een zeer uitgebreid educatief pakket dat leuk is voor álle kinderen, van groep 1 tot en met 8.

Wat is beelddenken?

Mensen leren en verwerken informatie op verschillende manieren. Het reguliere onderwijs is vooral gericht op de grootste groep en dat is de groep die informatie voornamelijk vocaal aangereikt krijgt en het als zodanig verwerkt. Er zijn echter ook kinderen die informatie opnemen en verwerken door omzetting in beelden. Zij hebben vaak moeite met het verwerken van informatie die wordt gegeven door middel van de klassieke lesmethodes. In het reguliere onderwijs wordt informatie over het algemeen aangeboden in stukjes en in opbouwende volgorde. Beelddenkers kunnen dit niet plaatsen in een geheel en raken verward. Zij hebben eerst een totaal plaatje nodig waarbinnen ze alle stukjes informatie die ze krijgen kunnen plaatsen.

 

Oefenen op eigen niveau

Dragonfly app voor beelddenkenden kinderenDragonfly werkt op leeftijdscategorie en is opgebouwd op het Nederlandse onderwijssysteem. Het kent een logische opbouw en is daardoor ook internationaal bruikbaar. Er zal nooit een speelniveau aangeboden worden dat een te hoge moeilijkheidsgraad heeft. Door middel van de ouderinstellingen kan de moeilijkheidsgraad wel handmatig aangepast worden voor bijvoorbeeld kinderen die al meer aan kunnen of wat extra oefening nodig hebben. Voor de app kunnen meerdere gebruikers worden ingevoerd, van wie de resultaten allemaal apart worden bijgehouden

App voor groep 1 tot en met 8

In de basisapplicatie zitten een aantal startelementen, zoals het alfabet, leesoefeningen, klokkkijken, tafelsommen, op- en aftrekken (met uitleg in beeld). Ook het aanleren van de schrijfletters wordt aangeboden. Op taalgebied wordt ook spelling aangeboden. Hierin komen de woorden die tijdens de gehele basisschoolperiode voorkomen aan bod. Ontwikkelaar EQLearning is van plan de app steeds verder uit te breiden met elementen die binnen de applicatie aangekocht kunnen worden. Vakken zoals aardrijkskunde, geschiedenis, verkeer, biologie, muziek, engels, etc. Als EQLearning dat waar maakt, ontstaat een zeer complete en veelzijdige educatieve applicatie voor kinderen van groep 1 tot en met 8.

Niet alleen leuk voor beelddenkers

DragonFly is ontworpen met beelddenkers in het achterhoofd, maar het zou een misvatting zijn om te denken dat deze app voor andere kinderen niet geschikt zou zijn. Integendeel, het zal de argeloze gebruiker waarschijnlijk geheel ontgaan dat de app ontworpen is met voor deze speciale doelgroep. De app biedt een breed scala aan oefenmateriaal – en dat wordt alleen nog maar meer, beloven de makers – dat voor alle kinderen geschikt is.

Niet erg speels

Het oefenmateriaal is tamelijk schools van opzet. De gebruikers worden weliswaar aangeduid als ‘spelers’, maar met spelletjes doen hebben de activeiten weinig te maken. Daarin verschillen de oefeningen overigens niet van veel leerspelletjes die op internet te vinden zijn.

Leren van fouten

Wel echt bezwaarlijk is dat fouten niet worden gecorrigeerd. Bij een fout antwoord zegt de stem weliswaar “probeer het nog een keer”, maar die gelegenheid wordt niet geboden. Er volgt direct een nieuwe opgave. Leren van je fouten is er dus niet bij en dat is een gemiste kans. Wel is het mogelijk achteraf apart te bekijken welke opgaven fout zijn gemaakt. Als ouder kan je zo met je kind de gemaakte fouten doorspreken en krijg je een goed beeld van waar je zoon of dochter moeite mee heeft.

Dragonfly visual learning is te koop in de App-store. De app kost € 2,99.

Beeld: DragonFly

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , ,

Categorie: Groep 1-2, Groep 3-4, Groep 5-6, Groep 7-8, Groepen, Web & app

Reacties (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Heidi schreef:

    Ik vind deze app niet terug. Bestaat deze nog of is er een alternatief?

    • redactie schreef:

      Deze app is inderdaad helaas niet meer in de lucht. Het is niet bekend of er plannen zijn voor herlancering. Een vergelijkbare eduactieve app voor beelddenkers is er, voor zover bij ons bekend, niet.

Schrijf een reactie