‘Beeldschermtijd kinderen aan banden’

| 9 oktober 2012 | Reacties (0)

Er moeten duidelijke richtlijnen komen voor de tijd die kinderen per dag achter een beeldscherm mogen doorbrengen en de leeftijd waarop ze daarmee beginnen. Daarvoor pleit de vooraanstaande psycholoog Aric Sigman in het Engelse kindergeneeskundig tijdschrift Archives of Disease in Childhood.

Kinderen brengen steeds meer tijd door achter een beeldscherm.

Kinderen brengen steeds meer tijd door achter een beeldscherm.

Door de dagelijkse ‘beeldschermtijd’ te beperken en kinderen later met beeldschermen in aanraking te laten komen, moet de kans op ernstige gezondheidsrisico’s en ontwikkelingsproblemen worden verkleind. Volgens Sigman stapelt het wetenschappelijk bewijs  zich op voor de schadelijke effecten van beeldschermgebruik door kinderen.

Hij vindt het de hoogste tijd dat artsen en overheden zich hiermee gaan bemoeien. “Beeldschermtijd is geen gevaarlijke stof en is geen zichtbaar risicovolle activiteit. Misschien dat het daardoor niet de aandacht heeft gekregen die andere gezondheidsrisico’s wel krijgen”, denkt Sigman. Uit onderzoek blijkt volgens hem dat de negatieve gevolgen van lang naar een scherm kijken al na twee uur zichtbaar worden.

In zijn artikel geeft hij een opsomming van wetenschappelijk bewijs dat een langere beeldschermtijd het risico vergroot op hartaandoeningen, beroerte en diabetes en negatieve gezondheidseffecten van een zittend bestaan met zich meebrengt die door sporten niet ongedaan gemaakt kunnen worden. Kinderen die veel tijd naar een beeldscherm kijken hebben een grotere kans op overgewicht, een verminderd concentratievermogen, lijden soms aan depressiviteit en zijn sociaal minder vaardig.

Hoe lang mogen kinderen per dag gamen / tv-kijken / internetten?

Sigman doet de volgende aanbevelingen over beeldschermgebruik:

 • Maximale beeldschermtijd per leeftijd:

0-3 jaar: geen beeldscherm

3–7 jaar: 0,5 – 1 uur per dag

7–12 jaar: 1 uur per dag

12 – 15  jaar: 1,5 uur per dag

16+ jaar: 2 uur per dag

 • Kies bij jondere kinderen rustig beeldschermmateriaal met weinig snelheid, weinig nieuwe dingen en een simpele verhalende inhoud.
 • Controleer ook hoeveel tijd je kind speelt met spelcomputers.
 • Houd bij het vaststellen van de maximale beeldschermtijd ook rekening met de tijd die kinderen op school en voor hun huiswerk al achter de computer zitten.
 • Wees je er als ouder bewust van dat je met je eigen beelschermgebruik een rolmodel bent.
 • Laat de tv niet op de achtergrond aanstaan; ook ‘passieve’ beeldschermtijd kan negatieve effecten hebben.

Beeldschermgebruik ook onder de aandacht in Nederland

Ook in Nederland is het onderwerp beeldschermgebruik door kinderen een actueel thema. Op 21 juni 2012 gingen prof. dr. Tom ter Bogt van de Universiteit Utrecht en prof. dr. Peter Nikken van het Nederlands Jeugdinstituut in op de vraag of beeldschermverslaving reden tot zorg is. In een drietal lezingen gingen zij in op vragen als wat is dwangmatig beeldschermgebruik en hoe vaak komt dat voor? Moeten we ons daar zorgen over maken? Wat zijn de consequenties van het veelvuldige beeldschermgebruik van kinderen en jongeren voor ouders, de media-industrie en instellingen voor preventie en zorg. En, wat is er nodig om ouders te ondersteunen zodat zij hun kinderen gezond kunnen opvoeden in de media-samenleving? Videoregistraties van deze lezingen vind je via deze links:

De stichting Mijn Kind Online heeft eind vorig jaar richtlijnen voor beeldschermgebruik opgesteld op basis van wat in de meeste gezinnen gebruikelijk is, zo meldt Ouders Online. Deze richtlijnen komen in grote lijnen overeen met die van Sigman:

 • tot 2 jaar: 5 minuten per dag samen tv-kijken en een paar keer per week samen surfen;
 • 2 – 4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag;
 • 4 – 6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag;
 • 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten;
 • 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;
 • 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag;
 • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.
 • Bron: Ouders Online

  Beeld: stock.xchng

  Gerelateerde artikelen:

  Tags: , , , , , , , ,

  Categorie: Nieuws, Thuis

  Schrijf een reactie