Beknopt boekje over beelddenken

| 10 september 2014

Hoe help je je kind op school en thuis als het een beelddenker is? Hoe werkt dat eigenlijk, beelddenken? Ouders van beelddenkende kinderen hebben vaak veel behoefte aan informatie. Speciaal voor hen is onlangs De gids voor beelddenkende kids, 80 praktische tips verschenen.

Tips voor beelddenkers

Het boekje heeft een klein formaat (het past in een jaszak) en de informatie is ook opgeknipt in zeer kleine brokjes. Per bladzijde belicht auteur Sandra Kleipas één aspect van beelddenken, vanuit een praktische invalshoek. Vrijwel altijd wordt de informatie vertaald naar een tip die je als ouder kunt toepassen. Zo legt ze uit waarom beelddenkers vaak slordig en chaotisch overkomen en geeft ze als tip te werken met korte opdrachten, pictogrammen, briefjes en planborden.

beelddenken3Beknopte informatie

De korte tekstjes nodigen uit om door het boekje te bladeren en op willekeurige plekken stukjes te lezen. De keerzijde van de beknopte teksten is dat de informatie nogal oppervlakkig blijft. Het gidsje is daardoor dan ook vooral geschikt voor ouders die nog maar net kennis hebben gemaakt met beelddenken.

’Beelddenkers zijn vergelijkbaar met Apple computers’

Daarbij gaat het er vaak om duidelijk te maken hoe beelddenkers precies in elkaar steken, iets wat lastig te begrijpen is voor niet-beelddenkers (woorddenkers). Een mooi voorbeeld is de vergelijking met Apple en Windows-computers die Kleipas legt: “Je kunt een beelddenker vergelijken met een Apple computer en een woorddenker met een Windows pc. Een Apple is een grafisch sterke computer die maar een zeer beperkt aantal programma’s van Windows kan laten draaien op zijn systeem. Andersom is dat zeker hetzelfde!”

Positieve benadering van beelddenken

Hoewel beelddenken in de praktijk lastig kan zijn, benadrukt het gidsje vooral de positieve kanten van beelddenken. Voor ouders die hun kind zien worstelen, is dat erg prettig. Soms is de optimistische uitleg van de auteur echter wat misplaatst. Zo geeft ze aan dat beelddenken ‘aangeboren en zelfs erfelijk’ is en dus ‘niets ernstigs’ en ‘geen ziekte of stoornis’. Gelukkig is beelddenken inderdaad geen ziekte of stoornis en het is inderdaad vaak erfelijk, maar het aangebrachte causale verband slaat nergens op.

Niet specifiek voor beelddenkers

Geregeld zijn de uitleg en tips in het boekje zo algemeen dat ze voor álle kinderen opgaan. Bijvoorbeeld de tip om naar buiten te gaan of een insectenmuseum te bezoeken als het kind op school over insecten leert. Of: “Misschien heeft je kind meer behoefte aan rust? Geef hem de ruimte om ook lekker te niksen!” Prima tips – voor alle ouders.

Voor wie net kennis maakt met het verschijnsel beelddenken, is dit een aardig boekje. Wie er al iets meer van weet en al eens op internet heeft rondgeneusd, zal in het boekje weinig nieuwe informatie vinden. Een site als www.ikleerinbeelden.nl geeft dan (gratis) oneindig veel meer informatie en concrete tips.

gids voor beelddenkende kidsDe gids voor beelddenkende kids. 80 Praktische Tips.
Auteur: Sandra Kleipas
Uitgever: Scrivo Media
ISBN: 9789491687129

 

Wat is beelddenken?

Beelddenken is een manier van ‘anders leren’ en ‘anders denken’ die soms voor problemen zorgt. In plaats van te denken in woorden en begrippen, doen beelddenkers dat in beelden en gebeurtenissen, met alle zintuigen tegelijk: horen, zien, doen, ruiken en voelen.
De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor beelddenken. Kinderen die beelddenkers zijn, leren en denken anders dan de meeste andere kinderen. Op school hebben ze vaak moeite met de ‘talige’ overdracht van informatie, die niet aansluit bij de manier waarop beelddenkers kennis tot zich nemen.

Beeld: Scrivo Media, Ikleeranders

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , ,

Categorie: Boeken, Leerproblemen

Reageren niet mogelijk.