Bijna kwart Nederlanse kinderen is te dik

| 7 mei 2012

Van de Nederlands kinderen in groep 6, 7 en 8 is zo’n 22 procent te dik, 6 procent heeft zelf extreem overgewicht. Dat blijkt uit recent Europees onderzoek naar overgewicht bij kinderen. De Nederlandse kinderen zijn daarmee minder dik dan gemiddeld in Europa. In de onderzochte zeven landen heeft 30 procent van de kinderen overgewicht en er bij 1 op de 10 kinderen sprake van extreem overgewicht.

Overgewicht komt veel voor onder schoolkinderen in verschillende landen in Europa. De onderzoekers van het VU medische centrum bekeken het gewicht van schoolkinderen van 10 tot 12 jaar in België, Griekenland, Hongarije, Nederland, Noorwegen, Slovenië en Spanje. Het werd uitgevoerd in de lente van 2010 onder 3.398 jongens en 3.727 meisjes (minimaal duizend 10- tot 12-jarige kinderen per land).

Frisdrank

Nederlandse kinderen drinken meer dan een halve liter frisdrank per dag.

In Griekenland is overgewicht bij kinderen het grootste probeem: daar kampt de helft van de kinderen met overgewicht; bij één op de vijf Griekse kinderen is sprake van extreem overgewicht. In Noorwegen werden de laagste percentages gemeten; 19% van de Noorse kinderen is te dik, 4% heeft extreem overgewicht.

Nederlandse kinderen drinken het meeste frisdrank

“Het is niet gemakkelijk om de verschillen tussen deze landen te verklaren”, stelt onderzoekscoördinator professor Johannes Brug van VU medisch centrum. Het onderzoek toonde aan dat kinderen in Griekenland het minst sporten, kinderen in Griekenland en Hongarije het meest televisie kijken, kinderen in België het langst slapen, en kinderen in Nederland de grootste hoeveelheden frisdrank drinken (maar liefst 0.6 liter per dag).

Het team van onderzoekers uit 15 organisaties in Europa toonde aan dat de jongens gedurende de onderzochte periode over het algemeen dikker waren dan meisjes, meer televisie keken en meer frisdrank dronken. Meisjes deden echter minder aan sport. Kinderen van hoog opgeleide ouders waren slanker, behalve in Griekenland en Spanje.

“Het is duidelijk dat er verschillen zijn in de culturele tradities, familiegebruiken en eetgewoonten tussen de verschillende Europese landen”, zegt professor Brug. “Het onderzoek laat zien dat kinderen één ding gemeen hebben – ze worden allen blootgesteld aan meerdere factoren die overgewicht bij de kinderen veroorzaken. Slechts één oorzaak aanpakken zal dan ook niet werken.”

De reltaten van het ENERGY-onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift PLoS-ONE . Kijk ook op www.projectenergy.eu

Boekentip 1 : Gezond leven is kinderspel

Boekentip!

Is jouw kind ook te dik? Vind je het moeilijk om je kind gezond te laten eten? Weet je niet hoe je kind moet afwennen frisdrank te drinken? Dan is het boek Gezond leven is kinderspel.Dé trukendoos voor ouders van de Belgische dieetsauteur Sonja Kimpen een echte aanrader.

Gezond leven is kinderspel is géén kookboek. Op geen van de 308 bladzijden valt een recept te vinden. Ook geen tips als ‘dien het eten op in de vorm van een leuk gezichtje’. ‘Onrealistisch’ noemt Kimpen dat soort trucs. Bovendien “zullen ze snel doorhebben dat jouw versierkunst niet bedoeld is om het leuk te maken maar enkel dient om dat wat op het bord ligt in hun mond te krijgen. Kinderen zijn niet dom!”

Wat het boek wel geeft zijn tal van strategieën en heel veel inspiratie om altijd de gezondste weg te kiezen. Zowel voor jezelf als ouder, die het goede voorbeeld moet geven, als voor kinderen, die daarmee een fantastische basis leggen voor de rest van hun leven. Kimpen gaat daarin heel ver. Zelfs op kinderfeestjes probeert ze de gastjes water te laten drinken in plaats van frisdrank, sap of limonade: “Als jullie dorst hebben, vinden hier jullie hier het water. Als je plakspul wilt, mag je ook [maakt een wegwerpgebaar] frisdrank drinken.”

Onrealistisch? Het leuke aan het boek is dat ook Kimpens inmiddels volwassen zonen Niels en Arne stukjes geschreven hebben. Zij konden de aanpak van hun moeder lang niet altijd waarderen, maar uiteindelijk zijn ze haar visie wel gaan delen. De aanhouder wint dus en die boodschap sterkt je om als ouder de strijd aan te gaan en ook zelf het goede voorbeeld te geven.

 

Boekentip 2: Vet! Kinderen over obesitas.

Boekentip!

22 Procent van de Nederlandse kinderen is te dik, meldt het VUmc-onderzoek. Dat zijn de cijfers. Het boek Vet! Kinderen over obesitas laat zien welke kinderen er schuil gaan achter de statistieken. Hoe werden ze zo dik? Wat vinden ze van hun uiterlijk, en wat vindt de buitenwereld ervan? Inger Boxsem en Wout Jan Balhuizen portretteren in woord en beeld een aantal kinderen met overgewicht. Ouders vertellen in het boek over de strijd voor een gezond gewicht van hun kind.

Achterin Vet! geeft diëtist Gwendell Fondoe Aubèl tips over wat je wel en wat je juist niet moet doen om kinderen een gezond gewicht te laten krijgen en houden. Wel doen, bijvoorbeeld: “Geef kinderen fruit en water mee naar school als tussendoortje. Als je water kiest scheelt dat 1700 kcal per maand: een hele dag eten.” Kaas op brood? Niet doen: “Niet voor niets is kaas uit de schijf van vijf gehaald. Gewone kaas bestaat voor achtenveertig procent uit vet!”

Beeld: stock.xchng, Bol.com, Kosmos Uitgevers

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , ,

Categorie: Praktische zaken, Thuis

Reageren niet mogelijk.