Buiten spelen is goed voor kinderen

| 7 maart 2013 | Reacties (0)

Nu de winter voorbij is, wordt er weer volop buiten gespeeld door kinderen. Dat is niet alleen gezond, maar ook goed voor hun leerprestaties. Nienke Geessinck zet de vele voordelen van buiten spelen op een rijtje.

 

Het belang van buiten spelen

Heerlijk, de eerste zonnige lentedagen van het jaar! Ondanks dat ik het grootste gedeelte van de afgelopen dagen in mijn werkruimte zat, genoot ook ik van de zon. De wereld lijkt vriendelijker als de gele bol hoog aan de hemel staat.

De berichten van basisscholen op Twitter en Facebook zijn al even vrolijk als de mensen die bij mijn praktijk op de stoep staan. Wat is het toch fijn om als leerkracht de klas buiten te laten spelen na een lange winter. Ook na schooltijd zijn er weer kinderstemmen buiten te horen.

Buiten spelen heeft veel voordelen. Je wist vast al wel dat het een goed middel is tegen overgewicht. Ook voor het zelfvertrouwen van jouw kind is het heel goed als hij het vertrouwen krijgt van jou dat hij zelfstandig buiten mag spelen. Buiten spelen is een gezonde manier voor jouw kind om zijn energie kwijt te raken. Het is prettig om met andere kinderen te spelen. En misschien wel de mooiste reden om kinderen vaak buiten te laten spelen: kinderen worden er blij van.

Kinderen leren beter door beweging

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die een paar keer per dag in beweging komen beter leren. Echter veel scholen leveren speeltijd in om leertijd te creëren. Uit hetzelfde onderzoek is naar voren gekomen dat beweging juist positieve uitwerking heeft op de leertijd. (Klik hier en hier voor meer info)
Lichaamsbeweging verbetert de leerprestatie. Kinderen concentreren zich beter nadat ze bewogen hebben. Een actieve pauze is goed voor de concentratie.

Kinderen die lid zijn van een sportvereniging blijven minder vaak zitten dan kinderen die (bijna) niet sporten. Fitte kinderen scoren hoger op taakgerichtheid, planning, aandacht en zijn beter in staat problemen op te lossen.

Niet ieder kind is sportief aangelegd en dat hoeft ook niet. Op de fiets naar school of naar een vriendje is ook beweging. De speeltuin in de buurt of speelplaats van school is een mooie plek om te spelen en kinderen uit de buurt te ontmoeten. Op de kinderboerderij is vaak een mogelijkheid om te klimmen en te klauteren.
Kinderen vinden het leuk om samen met volwassenen te spelen; verstoppertje, tikkertje of touwtje springen. Het versterkt daarnaast ook nog eens de band tussen jou en je kind.

Laat de lente maar komen!

Over de auteur: Nienke Geessinck (1978) uit Eibergen (Gelderland) heeft negen jaar ervaring als groepsleerkracht in het basisonderwijs. Sinds april 2012 is ze voor zichzelf begonnen met de oprichting van Koppie Koppie . Koppie Koppie geeft bijles en huiswerkbegeleiding aan kinderen van de basisschool. Nienke is te volgen op Twitter en Facebook.

 

Beeld: stock.xchng, Nienke Geessinck

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , ,

Categorie: Thuis

Schrijf een reactie