Buiten spelen moet je leren

| 10 april 2012 | Reacties (1)

“Ga toch lekker buiten spelen.” De kans is groot dat je dat geregeld tegen je kind zegt, net als de meeste andere ouders. Maar volgens kaasproducent Milner is de kans ook groot dat je kind liever voor de tv blijft hangen.

Buitenspelen

Buiten spelen, soms hebben kinderen even een zetje nodig. (Foto: Milner)

En dat is dan je eigen schuld, zo is de boodschap van Milner. Die liet onderzoek naar buiten spelen en de rol van ouders. Bijna negentig procent van de ouders wil weliswaar graag dat kinderen buiten spelen, maar als zij tijd met hun kinderen doorbrengen doen ze dat veelal door samen te eten, samen televisie te kijken (40 procent), of samen te knutselen (25 procent). Het gevolg is volgens Milner dat kinderen ook liever tv kijken dan dat ze naar buiten gaan, maar dat wordt niet niet cijfers gestaafd.

Generatie die amper buiten speelt?

Het enthousiasme voor buiten spelen moeten kinderen op jonge leeftijd met behulp van de ouders ontdekken, om dat op latere leeftijd zelfstandig te doen. Omdat dit steeds minder gebeurt, komt er een generatie aan die niet tot nauwelijks nog heeft buiten gespeeld, zo waarschuwt Milner.

Op basis van andere onderzoeken lijkt dat wat overdreven. Zo gaven vorig jaar in een onderzoek van TNS/Nipo twee op de vijf kinderen aan dat ze even vaak buiten spelen als binnen spelen. Eveneens tweevijfde speelde vaker binnen dan buiten, 16 procent speelde vaker buiten. Kinderen uit een hogere socialeklasse spelen vaker meer binnen (54 procent) dan kinderen uit een lagere sociale klasse (32 procent). TNS/Nipo onderzocht ook waarom kinderen níet buiten gingen spelen. Gebrek aan leuke speelplaatsen staat met stip op één. Het feit dat ouders niet mee gingen naar buiten om samen te spelen, werd nergens genoemd.

Buiten spelen maakt vrolijk

Buitenspelen maakt de meeste kinderen vrolijk en blij, zo blijkt uit het TNS/Nipo-onderzoek. Ook voelen zij zich sterk en gezond als ze een tijdje buiten hebben gespeeld. Dat kinderen weinig buiten spelen, baart Milner dan ook terecht zorgen. “Dat is een groot gemis in de ontwikkeling van ieder kind.”

Om ouders een handje te helpen is het kaasmerk een campagne gestart, ‘Doe mee, doe voor, geef door’. Centraal daarin staat dat ouders samen met hun kinderen gaan buitenspelen. In samenwerking met Woest Zuid, een sportorganisatie in Amsterdam gericht op sport en bewegen na schooltijd, bedacht Milner het fenomeen Achtertuinsporten.

Tuintegeltennis, Spinbal en Honckey

Er zijn tien Achtertuinsporten, zoals ‘Tuintegeltennis’, ‘Honckey’, ‘Papa tegen de rest’ en ‘Spinbal’. De Achtertuinsporten zijn gemaakt voor ouders en kinderen. De spelregels worden uitgelegd op www.milner.nl, maar eigenlijk heb je die helemaal niet nodig. Ga lekker met je kind naar buiten, is de strekking, verzin een spel, doe eens gek, laat je gaan, heb plezier.

Hoewel deze Achtertuinsporten misschien wat geforceerd aandoen – gewoon een balletje overtrappen of samen touwtje springen kan natuurlijk ook – lijkt het fenomeen wel aan te sluiten bij de wensen van kinderen. ‘Zelfverzonnen spelletjes’ staan in de top-3 van leuke dingen om buiten te doen in het TNS/Nipo-onderzoek. Andere favoriete bezigheden zijn fietsen en klimmen en klauteren.

De vraag is natuurlijk wel of door een kaasfabrikant bedachte spelletjes nog onder de noemer ‘zelfbedacht’ geschaard kunnen worden, maar als zetje in de richting van ‘lekker buiten je gang gaan’ zitten de Achtertuinsporten op het goede spoor. Prima om jonge kinderen, die inderdaad voornamelijk nog in de achtertuin spelen, een beetje op gang te helpen.

Wat oudere kinderen vinden het vast even wel leuk, zo’n partijtje ‘blindmanton’ in de tuin. Om vervolgens naar het speelveld, het schoolplein of het park te trekken om daar met hun vrienden – juist lekker uit het zicht van hun ouders – hun eigen plan te trekken.

Wie geeft wat door

Op een doordeweekse dag besteden de meeste ouders 30 tot 60 minuten bewust aan hun kinderen; in het weekend is dat ten minste twee uur. Dat is kwaliteitstijd waarin kinderen van hun ouders leren. Normen en waarden zoals eerlijkheid, beleefdheid en doorzettingsvermogen vinden ouders erg belangrijk om door te geven aan hun kinderen.

In deze top-5 van belangrijke basisvaardigheden staat het belang van gezond eten op de vierde plek met 36%. Slechte gewoonten van de ouders zelf die ze per se niet willen doorgeven aan de kinderen zijn ongeduldigheid (46%), gevolgd door onvoldoende bewegen (33%), vloeken (23%) en ongezond eten (20%).

Vaders en moeders hebben andere prioriteiten als het gaat om welke gewoonten ze door willen geven. Moeders hechten veel belang aan behulpzaamheid en gezond eten, vaders daarentegen vinden sportiviteit belangrijker.

Beeld: Milner

Gerelateerde artikelen:

Tags: , ,

Categorie: Thuis

Reacties (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Patricia schreef:

    Kinderen moeten van alles leren, maar er is een ding wat ze vanzelf al kunnen: spelen. Het is toch intriest dat er campagnes worden opgestart (notabene door een stellletje kaasmakers!) om kinderen te leren buiten spelen???? En toch is het wel waar. Veel kinderen hebben geen idee wat ze buiten moeten doen. Mijn zoon van vijf had laatst een jongetje te spelen dat stomverbaasd was dat de Nintendo DS niet meer naar buiten mocht. ‘Wat moeten we daar dan doen?’ vroeg hij zich af. Misschien dat zo’n campagne bij dat soort kinderen nog wat oplevert.

Schrijf een reactie