Check je vingerverf, de helft is onveilig

| 4 november 2015 | Reacties (0)

Is jouw kind ook zo gek op vingerverven? Dan heb je vast wel wat potjes vingerverf in huis. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft ouders het advies om na te gaan of de vingerverf van hun kind wel veilig is. Bijna de helft van de vingerverfproducten voldoet volgens de NVWA namelijk niet aan de veiligheidseisen.

VingervervenDe NVWA controleerde 29 verschillende producten om te vingerverven. Vijf daarvan bleken niet aan de chemische voorschriften te voldoen. Daar zitten vooral te hoge concentraties stoffen in die kinderen gevoelig kunnen maken voor een allergie. Ook ontbreekt op het etiket van 11 vingerverfproducten belangrijke informatie. Er staat bijvoorbeeld geen waarschuwing op voor conserveermiddelen waar kinderen met een allergie gevoelig voor zijn, of waar kinderen een gevoeligheid voor kunnen ontwikkelen. Producten die niet voldoen aan de veiligheidseisen mogen niet meer worden verkocht.

De NVWA roept ouders op de website van de NVWA te bekijken met daarop de lijst met merken en artikelnummers van de onderzochte producten. Zo kun je als ouder nagaan of de vingerverf van je kind voldoet aan de gecontroleerde veiligheidseisen, en wat je het beste kunt doen als je onveilige vingerverf in huis hebt. Je kunt de lijst bekijken via deze link.

Heb jij nog Nijntje-vingerverf van Bruynzeel in huis, gooi die dan meteen weg. In de Nijntje-vingerverf zit een te hoge concentratie van de kankerverwekkende stof NDELA. De NVWA heeft hier in juli al voor gewaarschuwd.

Veilig vingerverven

  • Houd altijd toezicht als je kind met vingerverf aan de slag gaat. Jonge kinderen stoppen vaak hun vingers in hun mond. Dat is met vingerverf – ook met veilige verf – niet zo gezond.
  • Gebruik geen terpentine of andere oplosmiddelen om de vingers van je kind weer schoon te krijgen. Vingerverf kun je gewoon afwassen met water en zeep.

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , ,

Categorie: Groep 1-2, Nieuws

Schrijf een reactie