Cito blijft bij eindtoets op twee niveaus

| 20 december 2012 | Reacties (0)

Cito handhaaft in februari 2013 de eindtoets op twee niveaus. Dat de Tweede Kamer zich dinsdag in een motie heeft uitgesproken tegen de makkelijke versie, verandert dit niet, zo laat Cito weten.

“Natuurlijk waarderen wij de betrokkenheid van de Tweede Kamer bij de eindtoets, maar de toets is een product van Cito. De keuze van het wel of niet aanbieden van twee verschillende versies ligt daarom bij ons”, laat woordvoerder Nancy Willemsen weten in een artikel op de site van de Algemene Onderwijsbond.

‘Beter dan niet meedoen aan eindtoets’

Op de site van Cito staat een uitgebreide verklaring: “Onze reden om twee versies van de Eindtoets aan te bieden, is dat we alle leerlingen de kans willen bieden om mee te doen. Het is belangrijk dat iedere leerling beschikt over een onafhankelijk tweede advies, gebaseerd op toetsresultaten. Cito staat voor toetsen op maat. We willen ook de leerlingen die eerder soms werden uitgesloten van deelname omdat de Eindtoets voor hen te moeilijk was, een passende mogelijkheid bieden om te laten zien wat zij kunnen.”

Volgens Cito leidt de makkelijke versie van de eindtoets niet tot uitsluiting van leerlingen of stigmatisering. “In tegendeel. Door leerlingen een toets te geven die aansluit op hun niveau, ervaren zij bij het maken van de toets meer zelfvertrouwen en motivatie. Zij kunnen laten zien wat ze wél kunnen, in plaats van dat de nadruk ligt op wat zij niet kunnen. En het voortgezet onderwijs beschikt op deze manier ook over overdrachtsgegevens van deze leerlingen (een zogenoemde ‘warme overdracht’).”

Sinds 2004 zijn er twee verschillende versies van de Eindtoets in groep 8.  “Dit mede op verzoek van scholen, die aangaven dat de toets voor sommige leerlingen echt te moeilijk was”, aldus Cito. Voor het eerst wordt de makkelijke toets dit schooljaar ook aangeboden op papier. Ook is de doelgroep explicieter geformuleerd.

Beeld: stock.schng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , ,

Categorie: Groep 7-8, Nieuws

Schrijf een reactie