Cito-toets 2013 te koop op Marktplaats

| 29 januari 2013

Opgaven van de Cito-eindtoets voor groep 8, die volgende week dinsdag begint, zijn te koop op Marktplaats. Dat meldt NRC Handelsblad op zijn website. De krant heeft een aantal vragen ingezien en voorgelegd aan het Cito, die bevestigt dat het opgaven gaat van de toets van dit jaar. NRC Handelsblad kreeg de opgaven in handen via een gebruiker van Marktplaats, aan wie het toetsboekje was aangeboden. Cito zegt in het artikel geen idee te hebben waar het lekt zit, maar benadrukt dat leerlingen er niets aan hebben om de vragen van tevoren te bekijken.

Lees hier het artikel op de site van NRC Handelsblad.

Inmiddels heeft Cito een reactie op het uitlekken van de opgaven op de website geplaatst. Die luidt als volgt:

Dinsdagmorgen 29 januari kregen wij het bericht dat enkele opgaven uit de Eindtoets Basis bij een landelijk dagblad aangeboden zijn voor publicatie. Cito heeft geconstateerd dat het inderdaad om de Eindtoets Basis 2013 gaat.

Cito vindt het ongehoord dat deze opgaven nog voor de afname aan de pers zijn aangeboden. De resultaten van de Eindtoets vormen immers een tweede, onafhankelijk gegeven, naast het advies van de leerkracht. Samen zorgen de adviezen ervoor dat het kind op het best passende vervolgonderwijs terecht komt. Een gunstiger uitslag door voorkennis zou voor een verkeerde plaatsing kunnen zorgen en over het algemeen wordt een kind daar niet gelukkig van. 

De eindtoets is geen examen waarvoor je kunt slagen of zakken en is ook niet op dezelfde wijze beveiligd als de centrale eindexamens. De procedures bij Cito tot en met uitlevering zijn zeer zorgvuldig, medewerkers tekenen voor geheimhouding. Daarnaast tekent een school ook voor het zorgvuldig bewaren, het niet aanbieden van de toets aan derden en het op het vastgestelde tijdstip afnemen van de toets.

Door het openbaar maken van de opgaven, zou het dagblad de auteursrechten die op de eindtoets rusten, schenden. Het dagblad heeft hier daarom vanaf gezien. Cito ziet geen reden om vergaande maatregelen op de inhoud van de Eindtoets te overwegen, maar betreurt de gang van zaken.

Beeld: NRC Handelsblad

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , ,

Categorie: Nieuws

Reageren niet mogelijk.