Cito-toets verliest terrein in groep 8

| 23 maart 2016 | Reacties (0)

Ruim een kwart van de basisscholen in Nederland kiest neemt dit jaar geen Cito-toets af. Deze scholen kiezen voor de eindtoets van ROUTE8 of de IEP Eindtoets, zo blijkt uit de inschrijvingen van deze toetsten. Vorig jaar koos 85 procent van de scholen nog de Cito-eindtoets.
Alle basisscholen moeten sinds vorig jaar verplicht een centrale eindtoets afnemen in groep 8. De scholen mogen zelf kiezen welke eindtoets ze willen gebruiken. Ze hebben de keuze uit drie verschillende eindtoetsen. De scholen die niet voor de Cito-toets kiezen, doen dit omdat ze de andere toetsen relaxter vinden voor de leerlingen en gemakkelijker af te nemen. Geen stress meer van drie dagen Cito-toets, maar afname op een tijd die school zelf goed uitkomt (IEP) en een toets die veel korter duurt (IEP en ROUTE8).

gratis ebook Alles over de eindtoets in groep 8De drie eindtoetsen hebben alle drie dezelfde functie: ze geven inzicht in de reken- en taalvaardigheid van een leerling aan het einde van de basisschool. Toch verschillen ze behoorlijk van elkaar. De manier van afnemen is anders, de eindscores zijn verschillend en ze worden ook niet allemaal op dezelfde tijd gehouden. ROUTE8 is een adpatieve toets, die niet alleen de verplichte onderdelen meet, maar ook kijkt naar zelfbeeld en werkhouding. De IEP Eindtoets is de enige eindtoets die naast multiple choice-vragen ook open vragen bevat.


In ons gratis ebook Alles over de eindtoets kun je precies lezen wat de toetsen in houden, hoe ze worden afgenomen en in welk opzicht ze van elkaar verschillen. Je vindt daarin ook uitleg over de eindscores en hoe je de uitslag moet interpreteren. Je kunt het boekje downloaden via deze link.

Wanneer maakt mijn kind de eindtoets?

Cito
15-29 april: digitale afname
19, 20, 21 april: papieren afname

IEP Eindtoets
19 en 20 april

ROUTE8
15 april – 15 mei, datum naar keuze

Beeld: Thuisinonderwijs.nl/stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , ,

Categorie: Groep 7-8, Klik & print, Nieuws

Schrijf een reactie