Citoscore belangrijker dan schooladvies?

| 23 april 2012 | Reacties (0)

Het is al jarenlang een veel gehoorde klacht van ouders: middelbare scholen selecteren te strikt op basis van de Cito-score, die ze zwaarder laten wegen dan het schooladvies. Vooral in gebieden waar het dringen is voor een plekje in de brugklas wordt de Cito-score als harde toelatingseis gesteld, terwijl de toets hier nooit voor bedoeld is. Officieel zou het schooladvies, dat niet is gebaseerd op een momentopname, zwaarder moeten wegen.

‘Ook de juf begrijpt de afwijzing niet’

Vader Kees vertelt:
“Femke was grieperig in de Cito-week. Of het daardoor komt, weet ik niet, maar ze scoorde ‘maar’ 543 op de Cito-toets. Twee punten te weinig voor automatische toelating op het gymnasium waar ze graag naar toe wil. Ze was helemaal overstuur.

Wij troostten haar, want de juf had al aangegeven dat zij wel een gymniumadvies zou geven. Ze had immers altijd A’s gehaald op al haar reguliere Cito-toetsen, op één keer een heel hoge B na. We hadden er dan ook alle vertrouwen in dat het goed zou komen.

Tot we twee weken geleden een kort, onpersoonlijk briefje kregen. Femke is afgewezen op basis van haar Cito-score. We hebben de school gebeld, maar ze waren onverbiddelijk. Ook de juf heeft meteen contact gezocht met de middelbare school, want zij begrijpt de afwijzing ook niet. Maar het mocht niet baten: als Femke’s Cito-score één punt hoger was geweest, had de juf mogen komen praten. Nu niet.”

Inmiddels is Femke aangemeld voor een gymnasium in een stad 25 kilometer verderop. “Daar werd ze zonder problemen toegelaten op basis van het schooladvies. Dat is heel natuurlijk fijn, maar het betekent wel dat onze dochter van net 12 elke dag zelfstandig met de trein heen en weer moet. Terwijl ze op drie minuten lopen van het plaatselijke gymnasium afwoont.”

(De namen in dit stukje zijn gefingeerd; de ouders hopen er alsnog met de school van hun eerste keuze uit te komen.)

Eerder onderzoek van Cito heeft aangegeven dat een meerderheid van de scholen (58 procent) al dan niet na overleg het advies van de basisschool volgt als dat niet overeenkomt met de Cito-score. Slechts 0,3 procent zou in zo’n geval uitsluitend op de eindtoest af gaan. Tussen wat scholen zeggen te doen en de ervaringen van ouders lijkt dus een grote kloof te zitten.

5010 inventariseert ervaringen van ouders

Ervaringen met de toelating van je kind kan je tussen 10.00 en 15.00 uur melden bij 5010.

Ook bij de landelijke ouderorganisaties voor het onderwijs worden deze geluiden gehoord. De organisaties, die opereren onder de noemer 5010, roepen ouders op om hun ervaringen door te geven. Ze willen zo in kaart brengen of het ontstane beeld klopt met de werkelijkheid.

De Cito-toest is nadrukkelijk niet bedoeld als toelatingsexamen voor het voortgezet onderwijs. De toets meet wat de leerlingen in de acht jaar van hun basisschooltijd hebben geleerd. Oefenen voor de toets is dan ook niet nodig, zo wordt keer op keer vanuit Cito en het onderwijs benadrukt.

“In heb het altijd gezien als ‘pushen’ als ouders hun kinderen gingen prepareren voor de Cito-toets. Nee, dat zouden wij écht niet gaan doen”, zegt Charlotte Tempels, moeder van zoon Bas die in groep 8 zit. “Maar toch hebben wij Bas heel veel laten oefenen. Bij ons in Utrecht is het moeilijk om een goede brugklasplek te vinden. We wilden niet dat een twijfelachtige Cito-score dat nog eens extra lastig zou maken. Het heeft zijn vruchten wel afgeworpen. Bas zat bij de entreetoets in groep 7 op niveau vmbo/havo, bij de eindtoets is hij uitgekomen op havo/vwo.”

 


Beeld: 5010

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , ,

Categorie: Groep 7-8, Nieuws

Schrijf een reactie