Tips om hoofdluizen bij je kind te behandelen

| 1 maart 2016 | Reacties (1)

Een jaar of vijftien geleden deden de luizenzakken en luizencapes hun intrede op de basisscholen. Al snel was er bijna geen school in Nederland meer of er hingen fleurige zakken of capes aan de kapstok. Een vrolijk gezicht, dat wel. Maar nut bleken de zakken niet of nauwelijks te hebben. Net zo weinig als kookwassen, hysterisch stofzuigen en knuffels en beddengoed een week in vuilniszakken of de vriezer leggen. Tegenwoordig wordt nog slecht één wapen ingezet tegen hoofdluis: de luizenkam.

Hoofdluis

Luis in je haar, kammen maar! adviseert het RIVM

Controle met de luizenkam

Het is op veel scholen vaste prik in de week na een vakantie: luizencontrole. Een team van luizenouders pluist met een luizenkam nauwgezet alle kinderhoofden na op zoek naar kleine kriebelbeestjes. Worden ze aangetroffen, dan slaat de school kriebelalarm. Moeder Betty Bijlstra vreest die eerste maandag na de vakantie altijd een beetje. “Ik krijg er letterlijk de kriebels van”, zegt ze lachend. “Ik ben altijd weer opgelucht als ik hoor dat mijn kinderen luizenvrij zijn.” Al een paar keer heeft ze meegemaakt dat een van haar kinderen toch hoofdluis had. “En daar ben je mooi zoet mee.”

Toch valt dat tegenwoordig wel mee. Werd tot een paar jaar geleden de strijd tegen hoofdluizen nog op alle fronten gevoerd (alle kleren, beddengoed, kussens en knuffels op 60 graden wassen, borstels uitkoken en de meubels en zelfs de auto stofzuigen), nieuwe inzichten hebben het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doen besluiten dat de strijd alleen maar in het haar gevoerd hoeft te worden: kammen, kammen en nog eens kammen, eventueel met gebruik van een antiluizenmiddel.

Luizen blijven het liefst op het hoofd

De oude adviezen waren erop gericht de verspreiding van hoofdluis zo veel mogelijk te voorkomen. Tegenwoordig is echter bekend dat luizen zich niet verschansen in kleding, jassen, knuffels of mutsen. Luizen hebben bloed nodig om te overleven; uit vrije wil verlaten ze dus bij voorkeur niet het hoofd. Onderzoek zou hebben aangewezen dat de bron van luizenverspreiding nagenoeg altijd van hoofd tot hoofd gaat. Dáár moet de bestrijding dus plaatsvinden.

Luis in je haar? Kammen maar! Die slogan vat de luizenadviezen van het RIVM samen. Twee weken lang elke dag grondig kammen in nat haar, tot wel tien minuten per dag, eventueel een antiluizenmiddel gebruiken en de huisgenoten preventief dezelfde behandeling laten ondergaan, dat is in een notendop de stelregel. Het RIVM heeft onderstaand filmpje gemaakt om uit te leggen hoe je hoofdluis moet aanpakken:

Luis in je haar? Kammen maar!

Luis in je haar? Kammen maar! Het RIVM heeft een voorlichtingsfilm gemaakt over controleren en behandelen van hoofdluis. Hoofdluis is een hardnekkig probleem. Regelmatige controles zorgen ervoor dat een tijdige behandeling mogelijk is. Zo blijven kinderen elkaar niet besmetten. Meer informatie kijk op www.rivm.nl/hoofdluis

Betty Bijlstra moest eraan geloven. Haar jongste zoon Stan (7) bleek bij de luizencontrole na de vakantie hoofdluis te hebben. “Ik zou blij moeten zijn dat ik nu ‘alleen nog maar’ hoef te kammen. Maar ik vind het toch moeilijk om ineens die andere adviezen niet meer op te volgen”, zegt ze. “Mijn oudste dochter ging al naar school toen er nog geen luizenzakken waren. Sinds die er gekomen zijn, is er veel minder vaak hoofdluis op onze school. Dat komt misschien ook wel doordat er destijds gelijktijdig met regelmatige luizencontroles is begonnen, maar ik vind het toch moeilijk om van het idee af te komen dat luizen zich razendsnel verspreiden.”

Old habits die hard, zo blijkt: “Voor de zekerheid heb ik toch maar Stans beddengoed en jas gewassen en zijn lievelingsknuffel in de diepvries gelegd. Het stofzuigen heb ik ook extra grondig gedaan. Ach, hoeveel werk is dat nou”, zegt Betty. “Maar met dat intensieve kammen erbij – wij zijn met z’n vijven in ons gezin, dus dat betekent dagelijks bijna een uur kammen! – heb ik er toch een halve dagtaak aan. Nou ja, als we over twee weken slagen voor de ‘herkeuring’ op school is het de moeite wel waard.”

Wat te doen tegen hoofdluis:

  • elke week alle gezinsleden controleren op hoofdluis: kam het haar met een luizenkam uit boven een stuk wit papier, bijvoorbeeld een stuk keukenrol
  • bij hoofdluis: het natte haar systematisch doorkammen gedurende tien minuten (het gebruik van crèmespoeling maakt kammen makkelijker); eventueel aanvullend een anti-luizenmiddel gebruiken
  • de kam na gebruik grondig schoonmaken met water en zeep
  • melden dat je kind luis heeft op school, bso en sportvereniging

Bekijk hier het volledige advies van het RIVM

Werkt luizenshampoo?

Al dat gekam, zul je misschien denken, kan ik niet gewoon een goede luizenshampoo gebruiken, dan ben ik toch in een keer klaar? Helaas is het niet zo eenvoudig. Hoofdluis is steeds vaker resistent tegen de bestrijdingsmiddelen die in de winkel worden verkocht. Dat geldt niet voor middelen waar de stof dimeticon in zit. Tegen dimeticon kan hoofdluis niet resistent worden: de stof zorgt ervoor dat de luien stikken. Ook bij het gebruik van luizenshampoo moet je echter nog veertien dagen blijven kammen.

En azijn of olie tegen hoofdluis?

Vroeger bestonden er geen luizenshampoos. Rigoureuze middelen om van luizen af te komen werden toen niet geschuwd. Zoals het hoofd kaalscheren. Of de haren insmeren met petroleum of spiritus, een nacht laten intrekken en daarna uitkammen. Het zijn niet echt oplossingen die we vandaag de dag nog kunnen of willen gebruiken. Ouders die moeite hebben met chemische luizenbestrijdingsmiddelen, grijpen echter nogal eens terug op andere middeltjes uit oma’s tijd: azijn en olie. Deze helpen vooral om (dode) neten los te weken van het haar.

Beeld: Thuisinonderwijs.nl

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , , , , , ,

Categorie: Hulpouders, HvT, Praktische zaken

Reacties (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. hogendoorn schreef:

    “Mijn oudste dochter ging al naar school toen er nog geen luizenzakken waren. Sinds die er gekomen zijn, is er veel minder vaak hoofdluis op onze school

    De zin zegt genoeg dus ze lopen wel degelijk via jassen over. zelf gezien bij een test 1 jas besmet de andere niet, later dus wel. Het RIVM heeft vast aandelen bij prioderm of ander verwant. Want je moet wel degelijk je huis eitjes vrij maken.

Schrijf een reactie