De leukste materialen voor thuis op een rijtje

| 4 februari 2013 | Reacties (0)

‘Mijn dochter leert lezen in groep 3, hoe kan ik haar thuis op een leuke manier helpen?’ Of: ‘Mijn zoon heeft moeite met rekenen, bestaan er leuke rekenspelletjes voor groep 4?’ Veel ouders vragen hoe ze thuis met hun kind schoolwerk kunnen oefenen. Speciaal voor Thuisinonderwijs.nl zet Nienke Geessinck de leukste materialen voor thuis op een rijtje:

Oefenmateriaal voor thuis

Begin dit jaar werd de tweejaarlijkse onderwijsbeurs NOT gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. Een beurs waar nieuwe methodes, boeken en materialen worden gepresenteerd aan enthousiaste leerkrachten, waar ik er één van ben. Niet alleen materiaal voor schoolgebruik werd tentoongesteld, ook voor oefenmateriaal voor thuis was er voldoende aandacht. Ik wil jullie met enkele thuismaterialen en websites kennis laten maken. Want leren door het spelen van een spelletje is toch leuker dan het maken van opdrachten op een slecht te lezen kopietje?

Spelletjes om te leren lezen

In groep 3 gaat het om het leren lezen. Op de meeste scholen wordt hiervoor de methode Veilig Leren Lezen (van uitgeverij Zwijsen) gebruikt. De site van deze methode heeft ook een speciale pagina voor ouders. Hierop wordt verteld wat jouw kind per kern leert. Zwijsen biedt gratis spelletjes aan, deze zijn te downloaden op de site. Ook zijn er spelletjes voor thuis in de boekhandel of via het internet te koop. Deze variëren van letterkwartet tot het lettercircus. Kijk in de website van Zwijsen voor een overzicht van de spelletjes, of bestel ze hier.

Sommen automatiseren met een kwartetspel

Voor het automatiseren van sommen is het spel “Malle Getallen” van Scala Leuker Leren een geschikt spel. Dit spel is in zes verschillende versies uitgebracht:

Met deze kwartetspellen oefenen de kinderen optellen, vermenigvuldigen, delen, rekenen met tijd en maten en gewichten. Op de spelkaarten staat een som, waarvan het antwoord te controleren is met de speciale magische envelop. Scala Leuker Leren heeft naast Malle Getallen nog meer leerzame spellen. Het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen op de site www.scalaleukerleren.nl

Loco, een veelzijdige oude vertrouwde

Een thuisspel dat bijna iedereen wel kent is Loco. Het spel met de 12 (Loco Mini) of 24 blokjes (Loco Maxi) heeft kleurrijke opdrachtenboekjes en de opgaven zijn uitdagend. De uitgever heeft verschillende boekjes uitgebracht. Deze variëren van spelling en rekenen tot het oefenen van verkeer en topografie. Kijk voor Loco-leerspellen op www.locoleerspellen.nl of bestel ze hier.

Spelling spieken

Eén van mijn favorieten is de SpellingSpieker. Ondanks dat het geen spelletje is, wilde ik jullie deze niet onthouden. De SpellingSpieker is een handig hulpmiddel voor werkwoordspelling, dat zowel thuis als op school te gebruiken is. De SpellingSpieker is zowel inzetbaar in de hogere groepen van de basisschool als ook in het voortgezet onderwijs: www.spellingspieker.nl

Waar kopen?

Veel leerspellen voor thuis zijn in de boekhandel of speelgoedwinkel te koop. Ook op het internet zijn veel sites te vinden waar je leerspellen kunt bestellen:

  • Bol.com, partner van Thuisinonderwijs.nl, heeft de meeste artikelen die in dit artikel worden genoemd op voorraad. Als je op werkdagen voor 20.30 uur bestelt, heb je ze morgen al in huis. Vanaf 20 euro is de verzending gratis.
  • De site van Prima Ouders heeft de spellen en boeken op groep en op vakgebied gesorteerd. (Bestellingen voor 15.00 uur geplaatst heb je de volgende werkdag in huis. Verzendkosten € 2,00)
  • De website Speel Leer Doen heeft materiaal te koop voor coaches en scholen, maar ook voor ouders is het zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen op de site. De materialen zijn veelal goed betaalbaar en hebben als doel dat leren leuk en inzichtelijk wordt. Speel Leer Doen verkoopt niet alleen educatieve materialen maar verhuurt ze ook. (Levertijd: 2-8 werkdagen. Verzendkosten € 6,00)

Zó blijft oefenen leuk:

Hoe leuk educatieve spelletjes kunnen zijn, jouw kind beleeft er alleen maar plezier aan als de sfeer goed is:

  • Oefen op een speelse wijze. Oefenen moet leuk blijven.
  • Bemoedig het kind en benadruk wat goed gaat.
  • Dwing of straf het kind niet als het geen zin heeft.
  • Breng een bepaalde regelmaat aan in het oefenen. Oefen bijvoorbeeld op een vast moment van de dag, maar niet tijdens favoriete tv-programma’s. Stel bijvoorbeeld met het gezin in om voor het eten een kwartier een letter/woordspelletje te doen en maak het gezellig met een drankje.
  • Sluit zoveel mogelijk aan bij de interesses van het kind en bij wat er op school gebeurt.

(Bron: Makkelijk Lezen Plein)

Ik wens jullie heel veel plezier bij het oefenen!

Over de auteur: Nienke Geessinck (1978) uit Eibergen (Gelderland) heeft negen jaar ervaring als groepsleerkracht in het basisonderwijs. Sinds april 2012 is ze voor zichzelf begonnen met de oprichting van Koppie Koppie . Koppie Koppie geeft bijles en huiswerkbegeleiding aan kinderen van de basisschool. Nienke is te volgen op Twitter en Facebook.

Beeld: stock.xchng, Zwijsen, Scala, Loco, SpellingSpieker, Nienke Geessinck

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , , ,

Categorie: Thuis

Schrijf een reactie