De Prentenboek TopTien van 2014

| 22 januari 2014

Ben je op zoek naar een leuk prentenboek om voor te lezen aan je kleuter of peuter? Laat je dan inspireren door de Prentenboek TopTien 2014. Speciaal voor de Nationale Voorleesdagen, die vandaag van start zijn gegaan, heeft een jury van jeugdbibliothecarissen een selectie uit de leukste prentenboeken gemaakt.

De Nationale Voorleesdagen 2014

nationale-voorleesdagen-2014FEAVan 22 januari tot en met 1 februari vinden de Nationale Voorleesdagen plaats. In scholen, bibliotheken en boekwinkels zijn allerlei activiteiten om het voorlezen te stimuleren. Dit jaar is er speciaal aandacht voor het voorlezen door vaders, die minder vaak blijken voor te lezen dan moeders.

Bekijk ook de nuttige pagina met tips voor het voorlezen

De Prentenboek TopTien voor De Nationale Voorleesdagen 2014

 

 

Krrrr...okodil! Krr…okodil
Tekst en illustraties: Catherine Rayner
Vertaling: Ineke RisPrijs: € 12,50
Uitgeverij: C. de Vries-Brouwers
ISBN: 9789053419762

Het is heel rustig op de oevers van de rivier. Iedereen geniet van de zon. Totdat … O-oh! Daar komt … KRRRR… OKODIL! Hij spettert en spattert en de modder vliegt alle kanten op.

 

Emilie! Eten! Emilie! Eten!
Tekst en illustraties: Rebecca CobbPrijs: € 12,50
Uitgeverij: C. de Vries-Brouwers
ISBN: 9789053415276

Het is tijd om te eten. Emilie heeft helemaal geen honger! Maar dan komen er een krokodil, een beer en een wolf langs. En die hebben juist enorme honger. Het is maar goed dat ze niet van kleine kinderen houden!

 

Het boek van Max Het boek van Max
Tekst: Pippa Goodhart
Iillustraties: Andy RowlandPrijs: € 12,50
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026129865

Als olifant Max ‘Het grote boek dat alles weet’ leest, gelooft hij stellig dat hij een muis is. Muis Mimi twijfelt, maar Max is overtuigd: hij is immers grijs, heeft grote oren en een dunne staart! Wanneer hij andere muizen ontmoet, groeit de verwarring in dit warme en humoristische verhaal.

 

Boer Boris Boer Boris
Tekst: Ted van Lieshout
Illustraties: Philip HopmanPrijs: € 12,95
Uitgeverij: Gottmer
ISBN: 9789025752002

Welk kind zou er niet Boer Boris willen zijn? Hij heeft zijn eigen boerderij en kan lekker de hele dag rondrijden op zijn rode tractor. Op de boerderij van Boris is van alles te zien. En te tellen! Tel je mee van 1 tot 10, o nee… 11?

 

Pip en Posy en de grote ballon Pip en Posy en de grote ballon
Tekst en illustraties: Axel SchefflerPrijs: € 8,95
Uitgeverij: Gottmer
ISBN: 9789025751623

Pip is apetrots op zijn grote rode ballon. Maar als hij de ballon per ongeluk loslaat en die knalt, is hij ontroostbaar. Gelukkig weet Posy hoe ze haar vriendje weer kan opvrolijken.

 

Knuffelbunny Knuffelbunny
Tekst en illustraties: Mo WillemsPrijs: € 13,95
Uitgeverij: Gottmer
ISBN: 9789025752767

Trixie neemt haar knuffelkonijn Knuffelbunny meer naar school. Ze krijgt ruzie met klasgenootje Sara, die precies zo’n knuffelkonijn heeft. Als straf zet juf beide knuffelkonijnen op de kast. Ze krijgen hun knuffels weer terug, maar midden in de nacht merkt Trixie dat het konijn naast haar niet Knuffelbunny is.

 

Gewoon gek! Gewoon gek!
Tekst en illustraties: Ingrid & Dieter SchubertPrijs: € 13,95
Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047704737

Gewoon gek is de dierenwereld op zijn kop! Op iedere bladzijde in dit verbazingwekkende prentenboek worden tegenstellingen in beeld gebracht: nat en droog, lief en stout, slapen en wakker, verstoppen en vinden, gewoon en… Uren kijken, zoeken en giechelen!

 

En hoe komt toch een olifant aan al die kilo's grijs? En hoe komt een olifant toch aan al die kilo’s grijs? 
Tekst: Elle van Lieshout & Erik van Os
Illustraties: Alice HoogstadPrijs: € 13,95
Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047704713

Polle huppelt naast zijn opa door de dierentuin. Bij alle dieren heeft hij bijzondere vragen: ‘waarom zijn die zebrastrepen nooit eens roze met blauw? Wie zet er al die ogen in de veren van een pauw?’ Tja, hoe zit dat eigenlijk? Gelukkig is Polles opa lekker nuchter.

 

Balotje bij de dokter Balotje bij de dokter
Tekst en illustraties: Yvonne JagtenbergPrijs: € 13,95
Uitgeverij: Leopold
ISBN: 9789025860042

Balotje krijgt van haar tante een mooi rood dokterskoffertje met échte dokterspulletjes. Nu kan ze iedereen beter maken! Maar Zusje en de hond willen niet meedoen; ze vinden het eng.
Balotje vindt het niet eng, doktertje spelen is leuk. Maar wat als Balotje valt en naar de echte dokter moet…

 

Maak je niet dik! Maak je niet dik!
Tekst en illustraties: David MellingPrijs: € 12,99
Uitgeverij: Van Goor
ISBN: 9789000305605

Dorus krijgt een wollen muts van zijn vader. Hij racet naar buiten om ermee te pronken. Maar hij ziet niet dat de muts begint te rafelen… Nu is zijn muts kapot! Dorus’ vrienden proberen hem op te beuren. Hun oplossingen zijn lief, maar helpen niet. Gelukkig weet papa altijd raad.

Waar let je op bij het uitzoeken van een prentenboek?

Het belangrijkste criterium dat de jury heeft gehanteerd bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en voor verwerking in hun spel.

Dit zijn aspecten waar je ook als ouder op kunt letten als je prentenboek uitzoek in de bibliotheek of de boekwinkel. Kijk verder of het onderwerp aansluit bij de interesses van je kind en of je het zelf een leuk boek vindt; een boek dat je zelf niet leuk vindt, zul je immers ook niet met plezier voorlezen.

 

(Bron: Nationale Voorleesdagen)

Beeld: Nationale Voorleesdagen

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , ,

Categorie: Groep 1-2, Lezen, Thuis

Reageren niet mogelijk.