Dik kind loopt risico op hart- en vaatziekten

| 25 juli 2012

Kinderen die (veel) te dik zijn lopen een groter risico op hart-en vaaktziekten. Tweederde van de kinderen met extreem overgewicht heeft ook een te hoge bloeddruk of verkeerde suiker- of vetwaarden in het bloed; risicofactoren voor ziekte. Zelfs jonge kinderen tussen de twee en twaalf jaar heeft één of meer risicofactoren.

Zelfs jonge kinderen met ernstig overgewicht hebben al een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Dit blijkt uit onderzoek van Joana Kist, kinderarts en onderzoeker Jeugdgezondheidszorg aan de VU in Amsterdam. Zij heeft onderzoek gedaan naar extreem dikke kinderen in Nederland. De studie is uitgevoerd onder Nederlandse kinderartsen aangesloten bij het Nederlands Signalerings Centrum Kindergeneeskunde van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. De kinderartsen hebben bij alle kinderen met ernstige obesitas die de polikliniek van 2005 tot 2007 bezochten, geïnventariseerd of zij risicofactoren voor hart – en vaatziekten hadden.

Hoe dik is dik?

De kinderen waar het onderzoek naar heeft gekeken, waren niet ‘gewoon’ een beetje dik. Het ging om kinderen met ernstige obesita, verlijkbaar met een volwassene met een BMI van 35 of hoger.

Van 255 kinderen kregen de onderzoekers door de deelnemende kinderartsen alle cijfers toegestuurd. De uitkomsten waren duidelijk: bij tweederde van hen was er iets mis: te hoge bloeddruk, te hoog cholesterolgehalte, verhoogd bloedsuiker of zelfs al ‘ouderdomssuikerziekte’. Opvallend was dat ook de jongste kinderen (van twaalf jaar en jonger) in 62% van alle gevallen risicofactoren voor hart- en vaatziekten hadden.

Het hoge percentage dikke kinderen met risicofactoren voor hart- en vaatziekten onderstreept het belang van preventie van overgewicht en het toepassen van richtlijnen voor zo vroeg mogelijk begeleiden en behandelen van kinderen met overgewicht, zo stelt Kist. Zo kan de latere kans op hart- en vaatziekten worden verminderd.

De studie is gepubliceerd in het vooraanstaande Engelse kindergeneeskundig tijdschrift Archives of Disease in Childhood.

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Categorie: Nieuws, Ontwikkeling

Reageren niet mogelijk.