Drie doeboeken die net iets méér bieden

| 23 juni 2015 | Reacties (0)

Doeboeken horen bij de zomervakantie. Vrolijke boeken met moppen, verhaaltjes, puzzeltjes, kleurplaten en knutseltips – goed voor uren vermaak. Sommige doeboeken zijn echter net een tikkie anders. Wij bespreken er drie.

Geen vakantiedip dankzij ZomerTOPboek van Jules Plus

ZomerTOPboekHet fenomeen vakantiedip staat al een aantal jaren in de belangstelling. Als kinderen in de zomervakantie weinig tot niets lezen, kan hun leesniveau één of twee AVI-niveaus zakken. Voor kinderen die toch al moeite hebben met lezen, is dat extra vervelend. Het ZomerTOPboek van Jules Plus speelt in op deze zomerdip.

Jules Plus is een collectief van auteurs, tekenaars en een vormgever die mooie verhalen voor kinderen willen maken, vooral voor kinderen die lezen wat moeilijker vinden. Met de ZomerTOPboeken (dit jaar verscheen deel 2, vorig jaar deel 1) voor kinderen van 7 tot 10 jaar oud is dat prima gelukt. Het zijn doeboeken zoals je ze kent – mooie fullcolour boeken met mopjes, weetjes, puzzels en proeftjes – én met een grote portie leuke leesverhalen, die in niveau variëren van AVI E3 tot en met E5. Het ZomerTOPboek is daarmee doeboek en leesboek ineen. Achterin het boek staan handige tips voor ouders.

Sommige scholen en dyslexiecentra kopen het ZomerTOPboek en geven het aan de kinderen mee voor de vakantie of verkopen het voor een klein prijsje aan ouders. Kun je het ZomerTOPboek niet via school krijgen of kopen, dan kun je het ook hier bestellen.

Doeboek in hardcover: Niek de Groot doet het zelf

Niek de Groot doet het zelf Doeboek coverNiek de Groot is een goede bekende in kinderboekenland. Van de graphic novels over deze anti-held zijn in Nederland en Vlaanderen sinds het verschijnen van deel 1 al meer dan 45.000 exemplaren verkocht. Wereldwijd zelfs 6 miljoen. De uitgave van een doeboek met Niek de Groot is dan ook een logische stap.

Het aardige aan Niek de Groot doet het zelf is dat het een gewoon boek is. Van hetzelfde formaat als de leesboeken en met een harde kaft. Maar dan een boek waarin je kind mag schrijven, tekenen, maffe lijstjes opstellen, codes kraken of puzzels oplossen. Alsof het zelf een beetje voor (de schrijver van) Niek de Groot speelt.

Het Niek de Groot doeboek geeft de creativiteit en fantasie van je kind alle ruimte. Natuurlijk komen alle bekende personages uit de Niek de Groot-boeken voorbij in dit meer dan 200 pagina’s dikke doeboek. Nergens serieus, maar gein en ongein op z’n Niek de Groots, terwijl je kind ongemerkt toch met taal en lezen en logisch nadenken bezig is.

Niek de Groot doet het zelf is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Het is te koop in de boekwinkel.

Duik in de geschiedenis met Het grote lang geleden… doeboek

het grote lang geleden doeboek arend van dam coverIs jouw kind geïnteressseerd in geschiedenis, dan ken je ongetwijfeld de Lang geleden…-boeken van Arend van Dam al. In eenvoudige taal vertelt hij de mooiste verhalen uit de geschiedenis na, geïllustreerd met kleurrijke tekeningen. Om voor te lezen of zelf te lezen. Ook op school worden ze vaak gebruikt bij de geschiedenislessen.

Het grote lang geleden … doeboek sluit aan bij Lang geleden…. Er staan nieuwe verhalen in en opdrachten, spelletjes en knutseltips die allemaal te maken hebben met de vaderlandse geschiedenis. De opdrachten zijn wat diepgravender dan gebruikelijk is in doeboeken. Dit prachtig vormgegeven boek biedt geïnteresseerde kinderen vanaf ca. 8 jaar de gelegenheid om echt de diepte in te gaan en leent zich er goed voor om samen met een ouder door te nemen. Het is absoluut een aanrader voor nieuwsgierige kinderen die graag veel willen weten.

Het grote lang gelden… doeboek is te koop bij de boekhandel.

Beeld: Eduforce, De Fontein, Van Holkema & Warendorf

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Categorie: Boeken, Geschiedenis, Taal, Thuis

Schrijf een reactie