Dyslectici hebben hinder van achtergrondgeluid

| 28 november 2011 | Reacties (0)

Je kent ze vast wel, van die geluidsdempende koptelefoons die kinderen in de klas gebruiken om zich beter te kunnen concentreren. Ze zijn fijn voor kinderen met bijvoorbeeld ADHD, maar wist je dat ook kinderen met dyslexie er gemak van kunnen hebben?

Dyslectici worden bij het lezen namelijk gehinderd door achtergrondgeluiden. Onderzoek van de universiteit van South California heeft dat uitgewezen. Slechte lezers presteerden aantoonbaar slechter dan een controlegroep bij veel achtergrondgeluid.

Moeite met geluid uitfilteren

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 37 studenten. De wetenschapper, Rachel Beattie vergeleek twee groepen, slechte lezers en normale lezers. Zonder achtergrondgeluid lazen beide groepen even goed. Met geluid leken dyslectici zich minder goed af te kunnen sluiten van hun omgeving.

Volgens Beattie ondersteunt deze ontdekking een vrij nieuwe theorie, namelijk dat dyslectici onbelangrijke informatie niet volledig uitfilteren terwijl ze bezich zijn met letters en geluid. “Dat ze zich niet afsluiten voor bijgeluiden zou kunnen leiden tot de vorming van foutieve woorden en klanken. Uiteindelijk leidt dit tot de bij dyslexie karakterstieke lees- en luisterproblemen.”

Lees hier het onderzoeksartikel

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: ,

Categorie: Dyslexie, HvT, Leerproblemen, Lezen, Nieuws, Ontwikkeling

Schrijf een reactie