Echtscheiding: hoe help je je kind?

| 13 september 2013 | Reacties (0)

Vandaag is het Dag van de Scheiding. De beslissing om uit elkaar te gaan is extra zwaar als er kinderen bij betrokken zijn. Hoe help je je kind om te gaan met de nieuwe situatie?

Een scheiding gaat gepaard met veel emoties. Emoties van jouzelf én de emoties van je kind. Het zien van het verdriet van je kind kan een verlammende werking op je hebben. Soms ga je extra je best doen om het verdriet van je kind te verzachten. Maar het is goed om te beseffen dat deze emoties een doel hebben.

Kinderen moeten scheiding verwerken

Kinderen moeten, net als ouders, een scheiding verwerken. Verdriet, boosheid, angst en onzekerheid horen daar bij. Je kind wordt sterker als het leert om op een goede manier met deze gevoelens om te leren gaan. Kinderen die na de scheiding geen emoties tonen moet je goed in de gaten houden. Vaak komen de onverwerkte emoties op een later moment alsnog boven.

Je kind kan de scheiding niet alleen verwerken. Daarvoor heeft het de omgeving hard nodig. In de eerste plaats de ouders. Het is echter voor jou als ouder moeilijk omdat je eigen emoties meespelen. Daarom kan het voor je kind fijn zijn om een volwassene in de buurt te hebben die voor hem of haar klaar staat.

Neutrale volwassene

De meest belangrijke taak van zo’n volwassene is dat hij of zij neutraal is. Hoe vervelend de situatie ook is, kies geen partij. Daar zit je kind niet op te wachten. Luisteren naar je kind, er simpelweg voor hem of haar zijn is vaak al genoeg.
Voor veel kinderen is het fijn om een plek te hebben waar ze zich even geen zorgen hoeven te maken. Even niet letten op wat ze zeggen. Even niet hoeven kiezen tussen papa of mama. Een plek waar ze hun emoties kunnen laten gaan, zonder dat ze bang zijn om papa of mama verdrietig te maken.

Met een schuldgevoel help je je kind niet

Natuurlijk is het lastig om je kind te zien worstelen na het scheiden. Gevoelens van schuld en twijfel zijn soms aan de orde van de dag. Maar daarmee help je je kind niet. Voor jou als ouder is er na een scheiding veel veranderd, maar voor je kind ziet de wereld er voor altijd anders uit. Je kind heeft een gids nodig om die nieuwe wereld opnieuw te verkennen. Die gids kun jij als ouder zijn. Dat kun je het beste doen door, heel belangrijk, goed voor jezelf te zorgen. Heb je tijd voor jezelf nodig, omdat het allemaal te veel wordt? Draag dan je kind over aan iemand , bij wie je zeker weet dat hij het goed zal hebben.

Probeer de wereld voor je kind zo vertrouwd mogelijk te houden. Onderneem niet te veel, stop je energie in het samen thuis zijn. Daar moet het veilig zijn. Bied je kind rust. Belast je kind niet met geldzorgen, meningen, problemen of andere volwassen zaken. Zoek steun bij volwassenen en niet bij je kind. Zet je eigen koers uit en maak je sterk. Hoe lastig het contact ook verloopt met de ex-partner, houd dit buiten je kind. Dit is de lastigste opgave).

Luisteren is voldoende

Geef je kind een stem door een oor te bieden. Luisteren is voldoende. Je kind vraagt niet om een mening. Het wil een verhaal kwijt. Kinderen willen het hun ouders niet nog moeilijker maken. Een nobel gegeven, maar schadelijk voor hun eigen ontwikkeling. Het mooiste wat je je kind kan bieden is jouw onvoorwaardelijke steun en waar nodig hulp.

Over de auteur: Martine Huurman (41) heeft jarenlang in het speciaal onderwijs gewerkt. Ze heeft er als leerkracht, intern begeleider en behandelcoördinator veel ervaring opgedaan. Tegenwoordig runt ze een zelfstandige praktijk waarin ze kinderen, ouders en leerkrachten begeleidt. Martine is gedragsdeskundige en geregistreerd remedial teacher. Als gecertificeerd KIES-coach biedt ze hulp aan kinderen en ouders in echtscheidingssituaties. Martine zit ook op Twitter en Facebook.

 

 

 

Beeld: stock.xchng, Martine Huurman

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , ,

Categorie: Nieuws, Thuis

Schrijf een reactie