Een kind op school is niet goedkoop

| 16 oktober 2014 | Reacties (0)

Onderwijs is gratis, maar toch ben je als ouder aardig wat geld kwijt aan schoolgaande kinderen. De vrijwillige ouderbijdrage, overblijfkosten, een cadeautje voor de juf of meester, schoolreisje. Het tikt allemaal aan.

Wat zijn de extra kosten van een kind op de basisschool?

De kosten van de basisschool worden in Nederland door de overheid bekostigd. Bij de meeste basisscholen komen er nog extra kosten bij, zoals de vrijwillige ouderbijdrage of overblijfkosten. Namens NIBC Direct* is een onderzoek onder 546 ouders uitgevoerd om deze extra kosten in kaart te brengen en de mening van ouders hierover weer te geven.

De belangrijkste uitkomsten zijn:

  • Ouders betalen gemiddeld tussen de €25 en €55 voor de vrijwillige ouderbijdrage en ervaren deze bijdrage niet als vrijwillig.
  • Ouders voelen zich verplicht om hun kind op schoolreisje te laten gaan, maar vinden een schoolreisje niet overbodig.
  • Het merendeel van de ouders vindt het bedrag voor schoolfoto’s (€ 10-15) eigenlijk te hoog, maar voelt zich wel verplicht om de schoolfoto’s te kopen.
  • 72% van de ouders laat zijn/haar kind wel eens overblijven (€ 1-3 per keer). De meerderheid van deze kinderen blijft meer dan één keer per week op school over.
  • Ouders vinden dat verjaardagscadeaus voor leerkrachten overbodig zijn.

schoolkosten_498x350

De ouderbijdrage: ‘verplicht vrijwillig’

98,5% van de basisscholen vraagt een vrijwillige ouderbijdrage. Bij de meerderheid ligt het bedrag tussen de €25 en €55. Ouders vinden het bedrag van de vrijwillige ouderbijdrage niet te hoog en betalen liever alles in één keer dan apart voor de losse activiteiten. Ook zijn ouders niet van mening dat de school makkelijk kan bezuinigen op de extra activiteiten.

Het ‘vrijwillige’ mag van de ondervraagde ouders wel achterwege worden gelaten bij de ouderbijdrage, want de meerderheid vindt de vrijwillige ouderbijdrage niet vrijwillig. Desondanks heeft slechts 2% ooit geweigerd dit bedrag te betalen.

de_vrijwillige_ouderbijdrage_is_niet_vrijwillig

Het schoolreisje hoort erbij

De helft van de basisscholen betaalt ook de schoolreisjes uit de vrijwillige ouderbijdrage. Voor de andere helft van de scholen moeten de ouders gemiddeld tussen de €25 en €50 bijleggen voor de schoolreisjes. Ouders voelen zich verplicht om hun kind op schoolreisje te laten gaan, maar vinden een schoolreisje wel nuttig.

hoeveel_betaalt_u_voor_schoolreisjes

* Dit onderzoek is uitgevoerd door NIBC Direct, in samenwerking met JMOuders, Trotse Moeders, Mams at Work.nl, Bewuste Ouders.nl, Groot Gezin, Mama Liefde en Lekker Leven met Minder. Je kunt alle resultaten van het onderzoek hier nalezen.

Beeld: NIBC Direct

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , , , ,

Categorie: Praktische zaken, Thuis

Schrijf een reactie