Een nieuw gezin na echtscheiding

| 22 oktober 2014 | Reacties (0)

Het vormen van een nieuw of samengesteld gezin valt niet altijd mee. De meeste mensen weten van tevoren niet wat ze kunnen verwachten. Als je verliefd bent, wil je graag bij elkaar zijn. Als je allebei kinderen hebt, betekent dit dat de kinderen bij die verliefdheid betrokken worden. Helemaal als je als ouders de stap neemt om samen te gaan wonen. Dan wordt je stiefouder.

Zestig procent van de samengestelde gezinnen sneuvelt

dossier stiefgezinnen
Nederland telt ongeveer 200.000 samengestelde gezinnen. Daarvan vormt 84 procent een moedergezin met stiefvader. 13 procent vormt een vadergezin met stiefmoeder. De overige 3 procent is een dubbel samengesteld gezin (waarin beide partners kinderen meenemen).
60 procent (!) van de samengestelde gezinnen redt het niet. Een gebrek aan goede communicatie en verschillen in opvoeding is vaak de grootste reden dat het mis gaat. Een tweede breuk of scheiding is voor kinderen nog schadelijker dan de eerste scheiding.

Stiefplan voorkomt valkuilen

Je kunt echter de kans van slagen van je nieuwe samengestelde gezin vergroten. Hoe? Door rekening te houden met de behoeften, wensen en kenmerken van je nieuwe gezin. Inmiddels is er veel bekend over wat het betekent om in een samengesteld gezin te wonen. De valkuilen die zo’n gezin met zich meebrengt zijn bekend. Dat betekent ook dat je, met die kennis, op een positieve manier kunt werken aan je nieuwe gezin. Dit vergroot de kans van slagen!

Je daarvoor kunnen terugvallen op ‘Het Stiefplan’. Een plan waarin afspraken komen te staan die voor het nieuwe gezin belangrijk zijn. Het Stiefplan is zo opgebouwd dat je als (stief)ouders aan het denken wordt gezet. In het plan staan voorbeelden en tips die extra kunnen helpen.

Stap-voor-stap tips

Het plan is ontwikkeld door Marlijn Kooistra-Popelier & Corrie Haverkort. Als (stief)ouder krijgt je stap-voor-stap tips en handvatten om tot inzicht en afspraken te komen. Het Stiefplan is te vinden in het boek Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin (ISBN 9789077671818). Het is mogelijk om een Basisstiefplan te downloaden via de site: www.uitgeverijpica.nl. Een uitgebreid persoonlijk Stiefplan kan gedownload worden bij de aanschaf van het boek.

Schakel een Stiefplan-coach in

Mocht het boek onvoldoende houvast bieden, dan kun je als (stief)ouder de hulp inroepen van een Stiefplan-coach. Deze coaches zijn gecertificeerd en kunnen samengestelde gezinnen begeleiden (zie www.hetstiefplan.nl).

Vijf pijlers voor het vormen van een samengesteld gezin

Door als (stief)ouders rekening te houden met vijf belangrijke pijlers voor het vormen van een samengesteld gezin én het herkennen van valkuilen, werk je aan een goede basis. Als je weet wat je van elkaar mag en kan verwachten wordt het makkelijker om met elkaar om te gaan.

Wil je meer weten over de pijlers van een nieuw gezin, lees dan hier verder.
Wil je meer weten over de valkuilen van een nieuw gezin, lees dan hier verder.

Over de auteur: Martine Huurman is gecertificeerd StiefPlan Coach en KIES-coach (Kinderen In EchtscheidingSituaties). Daaraast begeleidt en ondersteunt ze kinderen met leer- en gedragsproblemen. Speciaal voor Thuisinonderwijs.nl schreef ze een driedelig dossier over samengestelde gezinnen, waarvan dit artikel het eerste deel is.

Beeld: Thuisinonderwijs.nl – stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , ,

Categorie: Praktische zaken, Thuis

Schrijf een reactie