Eén op de zes kinderen ontbijt niet elke dag

| 29 oktober 2012 | Reacties (1)

Eén op de zes kinderen in groep 6, 7 en 8 slaat het ontbijt wel eens over. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gehouden ter gelegenheid van het tiende Nationale Schoolontbijt, dat deze week plaatsvindt. Het aantal niet-ontbijtende kinderen is ongeveer gelijk gebleven ten opzichte van eerdere cijfers. Gezinnen zijn zich er meer van bewust dat het goed is om elke dag te ontbijten, zo luidt de conclusie van een tweede ontbijtonderzoek van dezelfde organisatie.

Kinderen ontbijten het liefst met snacks voor de tv

Als het aan de kinderen ligt, zouden ze het lieft ontbijten met patat, pizza, pannenkoeken, chips en ijs. Op te eten voor de tv, samen met hun beste vriend(in) én in gezelschap van bekende Nederlanders als Wesley Sneijder (jongens) of Nick en Simon (meisjes). Bij de meeste gezinnen staat er echter (volkoren)brood of crackers, muesli of ontbijtkoek op tafel. De meerderheid van de kinderen bepaalt zelf waaruit het ontbijt bestaat.

Geen tijd voor ontbijt

Uitslapen, tijdgebrek of geen zin in ontbijt zijn redenen die genoemd worden om ’s ochtends niet te eten in gezinnen waar het ontbijt wel eens wordt overgeslagen. Kinderen die niet dagelijks ontbijten geven hun ouders drie tips om te zorgen dat ze dat wél doen: maak ons op tijd wakker, maak het ontbijt voor ons klaar en ontbijt samen met ons.

Het imago van het ontbijt verbetert

Meer dan in 2011 weten de gezinnen goede eigenschappen toe te wijzen aan het ontbijt. Ze noemen bijvoorbeeld ‘Een goede start’, ‘Zorgt voor energie en ‘Goed voor de spijsvertering’.

Tiende Nationale Schoolontbijt

Deze week wordt het tiende Nationale Schoolontbijt gehouden. Zo’n 500.000 kinderen op 2.500 basisscholen in het hele land gaan samen ontbijten. Ter ondersteuning zijn er door de organisatie lespakketten ontwikkelt waarin de kinderen leren waarom ontbijten zo goed is.

Het startsein voor het Nationale Schoolontbijt 2012 vond maandagochtend plaats op Paleis Soestdijk in Baarn. In de Stuczaal van het paleis ontbeten kinderen uit groep 7 en 8 van de Koningin Wilhelminaschool samen met senioren uit de buurt. Hun ontbijt werd begeleid door twee generaties musici: een 10-jarige violiste en een contrabassist van het Radio Filharmonisch Orkest. Lakeien gaven met trompetgeschal het officiële startsein voor de week van Het Nationaal Schoolontbijt.

 

 

Beeld: stock.xchng, Nationaal Schoolontbijt

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , , , ,

Categorie: Nieuws

Reacties (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Wij “Pietenkoor de Schoorsteen door” hebben een leuk “ontbijt”lied gemaakt. Uiteraard speciaal voor deze Sinterklaas tijd. Misschien leuk ter ondersteuning op de scholen.
    Kijk maar even op onderstaande Link.

    http://www.youtube.com/watch?v=iK4CRQe5phA

Schrijf een reactie