Eenderde jongens heeft belabberd handschrift

| 14 maart 2013

Bijna eenderde van alle jongens heeft aan het einde van de basisschool een beroerd handschrift. Meisjes schrijven een stuk netter. Slechts 6 procent van de meisjes in groep 8 heeft een handschrift dat als slecht of onvoldoende moet worden aangemerkt, zo blijkt uit onderzoek van toetsenmaker Cito.

Meisjes schrijven netter dan jongens.

Niet slechter, wel groter

Cito onderzocht de handschriftkwaliteit van kinderen in de hoogste groep van de basisschool. In vergelijking met tien jaar eerder, toen dit ook is onderzocht, zijn kinderen op de basisschool niet slordiger gaan schrijven. Het toegenomen gebruik van laptops, computers en tablets in de klas heeft dus geen invloed op de kwaliteit van het handschrift. Wel zijn kinderen groter gaan schrijven, hanteren ze vaker  een (deels) onverbonden schrift en schrijven ze vaker rechtopstaand.

Groep 5 schrijft slecht leesbaar

Naast de handschriften in groep 8 zijn ook de schrijfkwaliteiten van leerlingen in groep 5 onder de loep genomen. Zijn in groep 8 de meeste handschriften matig of voldoende leesbaar, in groep 5 wordt het grootste deel van de handschriften beoordeeld als onvoldoende tot matig leesbaar. Daarnaast laat de verzorging van het schrift te wensen over: De meeste handschriften in groep 5 zijn beoordeeld als (zeer) slecht, onvoldoende of matig verzorgd.

Minder aandacht voor schrijven in de hoogste groepen

Bijna alle leerkrachten in groep 4, 5 en 6 geven minstens twee keer per maand schrijfles. In de hogere groepen wordt dat minder. In groep 8 krijgt nog maar 63% van de leerlingen minstens twee keer in de maand schrijfles. De meeste leerkrachten letten op aspecten van het schrijfproces zoals de pengreep, zit- en schrijfhouding, schrijfbewegingen, taakgerichtheid en het schrijftempo. In de hogere groepen neemt de aandacht hiervoor ook af.

Schrijftempo van 35 naar 53 letters per minuut

In de laatste drie jaar van de basisschool gaan kinderen steeds sneller schrijven. Wanneer leerlingen in hun eigen tempo schrijven, ligt het gemiddelde schrijftempo in groep 5 op 36 letters per minuut en de gemiddelde snelheid in groep 8 op 53 letters per minuut. Als leerlingen op hun snelst schrijven dan ziet Cito dat leerlingen uit groep 5 gemiddeld 10 (leesbare) woorden per minuut overschrijven en leerlingen uit groep 8 gemiddeld 19 (leesbare) woorden per minuut. Meisjes schrijven gemiddeld genomen wat sneller dan jongens.

Beeld: Thuisinonderwijs.nl, stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , , , , , ,

Categorie: Schrijven

Reageren niet mogelijk.