Floep! Waar is Dr. Panda nou gebleven?

| 12 april 2012 | Reacties (1)

Tellen, kleuren en vormen herkennen, sorteren, puzzelen, geheugentraining en dat allemaal in een leuke vormgeving met vrolijke dieren en aantrekkelijke animaties. De onlangs verschenen app Dr. Panda, Leer het me! is een feest voor peuters en kleuters. Probeer hem echter niet te spelen op een oudere iPad of iPhone, want daarop sluit de app – floep! – om de haverklap vanzelf af. Waar is Dr. Panda nou gebleven?

Dr. Panda, Leer het me!

Er valt veel te ontdekken in de wereld van Dr. Panda.

Vastlopen en weer doorgaan

Een (betaalde) app die in twintig minuten elf keer eruit knalt, dat lijkt geen aanrader. Maar opmerkelijk genoeg toont de instabiliteit van de app – die zich overigens niet voordoet bij nieuwere toestellen – ook aan hoe aantrekkelijk Dr. Panda is. Geen van de kinderen uit het testteam van Thuisinonderwijs.nl liet zich namelijk ontmoedigen door de vastlopers toen het spel op de iPad 1 werd uitgeprobeerd. Keer op keer werd de app opnieuw opgestart om verder te kunnen gaan met het spel.

Dat is geen wonder, Dr. Panda (een pandabeer als professor) ís ook gewoon leuk. In een afwisselend, kleurrijk landschap zitten tien verschillende leerspelletjes verborgen, die goed aansluiten bij het leeraanbod in groep 1. Kinderen leren over kleuren, tellen, vormen, maten, herkennen van verschillen, samenvoegen, geheugen, logica en nog veel meer. De moeilijkheidsgraad past zich aan bij het niveau van de speler.

Dieren verdienen

De app kent geen competitief element, maar wel een beloningssysteem. Als je de spelletjes goed speelt, verdien je een dier voor je eigen dierentuin. Dat blijkt bij het testteam een schot in de roos en een sterke motivatie om door te spelen.

De app is duidelijk ingericht op de over het algemeen nog korte spanningsboog van jonge spelers: de spelletjes duren maar kort en de afwisseling is groot.

Mistens zo aantrekkelijk als de spelletjes zelf, zijn de interactieve prenten waarop die worden aangeboden. Dr. Panda doorloopt vier ‘werelden’ (bos, jungle, boerderij en poollandschap) waarin van alles te zien en ontdekken valt. In bijna elk element van de prenten zit een animatie verstopt. Tik op de kikker en hij springt met een grote plons in het water. Raak de bloemen aan en een groep mieren trekt over het scherm.

‘He du, schönn dich kennen zu lernen’

Een aardig extraatje is de internationale omgeving van Dr. Panda. De app is ontwikkeld in China door TribePlay, een multi-nationaal bedrijf met programmeurs, designers en management uit China, Nederland, Duitsland, Engeland, Polen en Amerika. Via een menuutje is heel makkelijk om een andere taal te kiezen. Naast Nederlands is er de keuze uit Engels, Duits, Chinees, Kantonees en Japans. Handig als je kind meertalig opvoedt of al jong in het Chinees wilt leren tellen, maar vooral oneindig grappig voor jonge gebruikers, die gierend van de lach over de iPad gebogen liggen bij Dr. Panda’s “He du, schönn dich kennen zu lernen” of de Japanse telwoorden.

Eindoordeel:

Dr. Panda, Leer het me! (€ 1,59) is voor peuters en jonge kleuters (2-5 jaar)  absoluut het aanschaffen waard. De app is echter niet geschikt voor de iPad 1 of iPhone 3. “Dr. Panda is alleen geschikt voor iPad 2 en hoger, iets wat we ook aangeven”, zo meldt ontwikkelaar TribePlay in een reactie.  Verwarrend is echter dat de App Store onder het kopje ‘vereisten’ wel vermeldt dat de app compatible is met iPhone 3GS en 4, iPod touch (3e en 4e generatie) en iPad; dit wijkt dus af van de informatie in de omschrijving van de ontwikkelaar.

Beeld: Dr. Panda

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , ,

Categorie: Groep 1-2, Web & app

Reacties (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Niels schreef:

    Mooie review en herkenbaar. Mijn 3-jarige zoon was niet weg te slaan bij deze app. Dat, terwijl hij de voorkeur geeft aan Cars en Thomas de trein apps.

Schrijf een reactie