Geld en kinderen: dit leer je ze

| 19 augustus 2015 | Reacties (6)

Wanneer je als ouder soms geldzorgen hebt, is dat vervelend. Maar het is nog vervelender als je kinderen daar niets van begrijpen. Leg hen uit hoe je aan geld komt door te werken, hoe je ervoor zorgt dat je meer geld krijgt door meer te werken en dat je het maar één keer kunt uitgeven. Zo leert je kind slimmer met uitgaven om te gaan.

win 35 shoptegoed met jouw geldtipSparen

Je leert je kind sparen door samen een mooie spaarpot uit te zoeken en een doel te stellen. Het stellen van een doel is belangrijk, want sparen zonder doel werkt minder goed. Daarbij zien kinderen het proces van sparen, door telkens een kleine bijdrage in de spaarpot te doen.

Als ouder kun je de rol aannemen van de bank. Als je kinderen hebben gespaard, geef je hen een bescheiden rente op het gespaarde bedrag. Zo zien ze dat sparen vrijwel direct loont en de beloning dus niet alleen iets grootst is achteraf.

Slim kopen

Als kind lijkt geld een eeuwige bron die nooit uitgeput raakt. Echter, geld kan zeker op. Daarom leer je kinderen hier bewust mee om te gaan. Want wat zijn de verschillen tussen spullen die je wilt of spullen die je echt odig hebt? En hoe kies je waaraan je jouw geld besteedt?

Je leert je kinderen om slim te kopen. Zo kun je samen zoeken naar korting voor de V&D als zij nieuw speelgoed kopen of help met het bladeren door folders om te zien of hun favoriet in de aanbieding is. Leg uit hoe promotie-acties werken en dat iets daarom nog steeds niet gratis is.

Uitstel van betaling

Leer kinderen dat producten kopen op afbetaling veel geld kost. Je betaalt veel meer rente dan wanneer je het product in één keer zou betalen. Verder kost rood staan ook geld en is het handig dat kinderen zich hiervan bewust zijn.

Leg je kinderen verder uit dat door met een creditkaart te betalen je uitstel van betaling krijgt en extra kosten moet betalen. Ook handig om te weten is dat deze kaart vooral handig is voor het boeken van vakantie. Zo zien kinderen dit ook niet als een alledaagse betaalmethode.

Win € 35 V&D-shoptegoed met jouw geldtip!

Heb jij nog een goede tip over geld en kinderen? Laat deze dan hieronder achter. De leukste tip belonen wij namens Vouchercloud met een cadeaubon van 35 euro van de V&D. Je hebt tot 31 augustus de tijd om mee te doen. Via Facebook maken we op 31 augustus de winnaar bekend.

Deze actie is inmiddels afgelopen. De winnende tip kwam van Mirjam (zie hieronder). Je kunt natuurlijk nog altijd je tip achterlaten om andere ouders te inspireren.

 

Bovenstaande artikel is geschreven aan de hand van informatie van Vouchercloud

Beeld: Thuisinonderwijs.nl – stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , ,

Categorie: Praktische zaken, Thuis

Reacties (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Sue schreef:

  Wij geven een percentage aan bonus op wat er overblijft aan zakgeld. Zo hoeven wij niet in een keer bij te passen wanneer de kinderen bijvoorbeeld hun rijbewijs later willen halen. Een extra stimulans om niet alles uit te geven. Daarnaast brengen we regelmatig geld samen naar de bank, want afschriften zien met bijstortingen daar worden de kinderen blij van en gemotiveerd om door te sparen.

 2. Monique schreef:

  Wij geven het zakgeld bedrag altijd in twee helften, 1 helft gaat in de spaarpot, de andere helft in de portemonnee. Zo leren onze kinderen sparen én de waarde van geld door ergens voor te sparen.

 3. Mirjam schreef:

  Mijn zoon van 8 vindt het heel vanzelfsprekend dat er oneindig water uit de kraan komt als hij onder de douche staat. Vanavond kwam ter sprake waar wij o.a. ons salaris aan uit geven.. Iedere drup water, de hypotheek, de verwarming die aan staat, elektriciteit.. al die zaken die heel normaal zijn voor kinderen. Bewust maken van alle belangrijke “onzichtbare” uitgaven.

 4. Marjan schreef:

  Ik neem mijn kinderen vaak mee als ik naar de supermarkt ga en laat ze zien dat er grote prijsverschillen zijn tussen verschillende merken. Het moment waarop ze de prijs per kilo/liter doorhebben is echt een eye-opener.

 5. Linda Meester schreef:

  Wij maken onderscheid tussen spaar en opmaak geld. Ze leren snel de waarde van zakgeld. Van een oude sintgids knippen ze een verlanglijstje en van jongs af aan mogen ze boodschapjes afrekenen

 6. Jessica schreef:

  Hoeveel zakgeld moet je geven? Wij hebben de regel leeftijd=zakgeld. Dus met 7 jaar 7 euro per maand, met 8 jaar 8 euro, etc. Ik heb dit nog nooit ergens gelezen maar het bevalt ons heel goed. Misschien een leuke tip voor andere ouders?

Schrijf een reactie