Een speciale klok om te leren klokkijken

| 27 mei 2015 | Reacties (2)

Leren klokkijken is voor veel kinderen lastig. Ook Marieke, de dochter van Hans-Peter van Huisstede, had er moeite mee. Hans-Peter ontwikkelde voor haar een speciale klok die helpt om de basisprincipes van het klokkijken te vergemakkelijken. Nadat de klok zijn dochter had geholpen met leren klokkijken, besloot hij zijn educatieve klok op de markt te brengen onder de naam 123klokkijken.

Hoe werkt deze speciale klok?

educatieve klok

Educatieve klok

De speciale klok om te leren klokkijken is een klok die rekening houdt met zaken die kinderen lastig vinden bij het klokkijken. Zo vinden veel kinderen het moeilijk om te onthouden welke wijzer de minuten aanwijst en welke de uren. Op de klok van 123klokkijken is dat direct duidelijk doordat met kleuren wordt gewerkt. Minuten zijn rood, net als de grote wijzer. Uren zijn zwart, net als de kleine wijzer.

Een ander handig hulpmiddel is dat op de klok te lezen staat hoe je de minuten moet noemen: ‘over’, ‘voor half’, ‘over half’ en ‘voor’. Het benoemen van de tijd is daarmee een kwestie van drie stappen volgen: minuten benoemen – minutenaanduiding aflezen – uur benoemen: 8 – voor -twee.

24-uursklok

24-uurs klok

24-uurs klok geeft inzicht in dag- en nachttijden

Op speciaal verzoek vanuit het onderwijs heeft 123klokkijken inmiddels een tweede klok ontwikkeld, de 24-uurs klok. Deze ziet er iets ingewikkelder uit, maar geeft in de praktijk juist veel duidelijkheid. Voor kinderen is vaak verwarrend dat een klok tweemaal rond gaat op één dag. Op de 24-uurs klok bestaat dit probleem niet: deze klok maakt maar één cyclus per 24 uur. Ook maakt de klok het gemakkelijker te begrijpen waarom bijvoorbeeld twee uur ’s middags op een digitale klok wordt aangeduid als 14:00 uur.

Scholen zijn enthousiast over resultaten

Nadat 123klokkijken een jaar geleden zijn educatieve klokken op de markt bracht, is het snel gegaan. Vooral vanuit het onderwijs werd er enthousiast gereageerd. Inmiddels zijn er al ruim tweeduizend klokken verkocht aan basisscholen en remedial teachers, maar ook aan ouders die hun kind willen helpen met leren klokkijken. Op de website van 123klokkijken zijn positieve verhalen te lezen van leerkrachten die aangegeven dat de klok handig is voor beelddenkers, kinderen met autisme en andere kinderen bij wie het leren klokkijken maar niet wil lukken.

Ouders testen de klokken

Ook de redactie van Thuisinonderwijs.nl is zeer enthousiast over deze klokken. Wij zijn ervan overtuigd dat ze een schot in de roos zijn voor kinderen die moeite hebben met leren klokkijken. Daarom hebben we samen met 123klokkijken we een actie opgezet om vijf klokken te laten testen door onze lezers. Hun ervaringen worden ter zijner tijd toegevoegd aan dit artikel.

Wil je meer weten over de klokken van 123klokkijken of wil je zelf een klok bestellen, kijk dan op www.123klokkijken.nl

Geen winstoogmerk

Hans-Peter van Huisstede noemt het succes van zijn klokken ‘werkelijk overweldigend’. Hij hoopt dat zijn klokken nog veel meer kinderen kunnen helpen bij het leren klokkijken. Omdat hij in het dagelijks leven een reprobedrijf heeft, verkoopt hij de klokken niet direct om geld te verdienen. “Een flink gedeelte van de inkomsten wordt gebruikt voor de productie van nieuwe klokken en voor de ontwikkeling van andere hulpmiddelen.” Daar gaat veel geld inzitten. Nieuwe producten moeten worden ontworpen en getest, er moeten mallen worden gemaakt, enzovoort enzovoort. “Met de verkoop van klokken wordt de ontwikkeling en uiteindelijke productie van nieuwe producten gestimuleerd.”

Beeld: 123klokkijken, 123klokkijken

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , , ,

Categorie: Groep 3-4, Groep 5-6, Leerproblemen, Rekenen, Thuis

Reacties (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Denise Messelaar schreef:

  Dag,

  Graag zou ik de educatieve klok bestellen.

  Met vriendelijke groet,
  Denise Messelaar
  Basisschool Noorderbreedte Diemen

 2. Arthur Pijnakker schreef:

  Prima product maar het kan nog beter. Ik heb al enige jaren een klok waarmee het helemaal niet meer nodig is het aflezen te leren. Net zoals bij uw klok alleen een iets andere wijzerplaat. Ook digitaal, deze is zelfs nog eenvoudiger in gebruik dan analoog. Begrijpt u goed, deze klok is niet alleen voor kinderen. Ik wil uw productie niet in de weg zitten, als u zich laat informeren kunt u misschien hier uw voordeel mee doen.

  Vriendelijke groet,

  Arthur M. Pijnakker

  arthurpijnakker@gmail.com
  0645568544

Schrijf een reactie