Helft kinderen slaagt op niveau Citoscore

| 4 april 2012 | Reacties (0)

Ruim zes op de zeven leerlingen uit groep 8 gaan naar een brugklas met het niveau dat de Citotoets als advies aangeeft. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) vandaag bekend maakte. Vervolgens haalt bijna de helft van de leerlingen ook een diploma op het niveau van het geadviseerde schooltype.

Van Citoscore naar diploma

Kinderen die voor een hoger of lagers schoolniveau kiezen, halen ook vaker een diploma op dat niveau

Hoger of lager niveau

Leerlingen die gestart zijn in een brugklas van een hoger niveau dan de Citoscore adviseerde (tien procent van de kinderen), halen ook vaker een diploma op dat hogere niveau. Leerlingen die juist naar een lagere brugklas gingen (vier procent), halen vaker een diploma met een lager niveau dan het geadviseerde schooltype.

Meisjes presteren beter

Meisjes halen vaker een diploma boven het geadviseerde niveau dan jongens. Ook leerlingen uit huishoudens met hoge inkomsten halen relatief vaker een hoger diploma. Leerlingen uit een eenoudergezinnen halen daarentegen vaker een diploma onder het geadviseerde niveau.

Autochtone leerlingen hebben na vijf jaar onderwijs vaker een diploma gehaald dan niet-westerse allochtone leerlingen met hetzelfde schooltypeadvies. In het vmbo betreft dat ook relatief vaker een diploma op of boven het geadviseerde niveau.

Het CBS baseert zijn cijfers op onderzoek naar de schoolprestaties van leerlingen die in 2005 de Citotoets maakten en in het schooljaar 2005/’06 in de brugklas zaten. Gekeken is naar het hoogst behaalde diploma tot en met het schooljaar 2009/’10. De leerlingen hadden er toen vijf schooljaren in het vervolgonderwijs opzitten, waardoor het halen van een vmbo- of havo-diploma mogelijk was. Logischerwijs waren er nog geen leerlingen met een vwo-diploma.

Bron: CBS, Van Citotoets naar brugklas en door naar diploma, Sociaal Economische trends, 1e kwartaal 2012

Beeld: stock.schng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , ,

Categorie: Groep 7-8, Nieuws

Schrijf een reactie