Herhalen is de kracht van het leren

| 22 januari 2015 | Reacties (1)

Wat is de overeenkomst tussen hardlopen en leren? Van herhalen en oefenen word je beter en bouw je zelfvertrouwen op. Door veel te trainen, of dat nou om staartdelingen of om hardloopkilometers gaat, bereik je een hoger niveau.

Evy is ‘fier’

Van herhaling word je beter.

Ik ben geen sporter. Voor de mensen om mij heen was het dan ook een verrassing toen ik het in mijn hoofd haalde om te gaan hardlopen. Er werden hardloopschoenen gekocht en Start to Run met Evy werd op de iPod gezet. Evy is een uiterst vriendelijke en geduldige Vlaamse dame. Ze heeft een lesprogramma gemaakt, waarin ze met verschillende soorten muziek de gebruiker laat weten of er gewandeld of hardgelopen moet worden. Met regelmaat wordt de loper geprezen doordat Evy tussen de bedrijven door zegt dat ze ”fier” (trots) is, wat mijn niet-sporthart goed doet.

Les herhalen

Een aantal weken geleden ging ik enthousiast op pad, uiteraard met mijn nieuwe Vlaamse vriendinnetje. En hoewel Evy mij opgewekt vertelde “wat we deze les allemaal nog gaan doen”, zat ik er halverwege de les helemaal doorheen. Met de tong op de schoenen heb ik de les uit weten te lopen, maar het leek mij wel een goed idee om de keer daarna dezelfde les nog eens te doen. Want wat had ik er aan om met de volgende les door te gaan terwijl ik de vorige nog niet met een goed gevoel afgerond heb. Als ik er nu al zo’n moeite mee heb, dan zou het de volgende les toch helemaal niets worden?

Herhaling geeft gevoel van veiligheid

Bij kinderen werkt het in de klas eigenlijk ook zo. Nieuwe leerstof wordt aangeboden en vervolgens wordt deze stof geoefend en herhaald. Of het nu om staartdelingen gaat of om werkwoordspelling; herhaling is nodig zodat een kind de nieuwe leerstof zich eigen kan maken. Herhaling geeft een gevoel van veiligheid; kinderen ervaren dat ze de stof aankunnen en dat is goed voor hun zelfvertrouwen.

Kopieerbladen

Vaak staat er voldoende herhalingsstof in de boeken waar de kinderen op school mee werken. Anders bieden kopieerbladen een goed alternatief. Het is van belang dat kinderen de aangeboden stof begrijpen en er goed mee aan de slag kunnen, want steeds wordt de leerstof iets moeilijker.

Kopieerbladen of werkbladen worden op tal van plekken op internet aangeboden. Google op ‘werkbladen’ en wat je wilt oefenen en je vindt al snel wat je zoekt. Er zijn volop sites waarop leerkrachten hun werkbladen aanbieden; de site Juf Online heeft die op een rijtje gezet.

Extra uitleg aan de instructietafel

Het ene kind heeft meer herhaling nodig dan het andere. Kinderen die meer instructie nodig hebben, kunnen in de klas vaak aan de instructietafel terecht. Dit is een kleine, vaak ronde tafel waaraan de leerkracht extra uitleg geeft. Het werken aan de instructietafel wordt door de kinderen vaak als positief ervaren. Mijn ervaring is dat vooral faalangstige kinderen het heel erg prettig vinden om op weg geholpen te worden.

Uitleg aan kleine groepjes

Er kunnen niet veel kinderen tegelijkertijd aan de instructietafel zitten, dus de extra uitleg wordt altijd aan kleine groepjes gegeven. Hierdoor is er meer interactie tussen kinderen en leerkracht; er is ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over de leerstof. Ze leren hun eigen kennis te verkennen, te combineren en te verwoorden.

Vragen stellen aan de leerkracht

Deze manier is effectiever dan onder andere luisteren en lezen (naar onderzoek van Marita Overwijk). Een ander voordeel van de instructietafel is dat kinderen de gelegenheid krijgen vragen te stellen aan de leerkracht. Voor veel kinderen is de drempel minder hoog om te vragen als de groep kleiner is.

En ik? Ik wens dat alle kinderen zo’n geduldige leerkracht als Evy hebben. Ik bof met mijn hardloop-juf, want ik voorzie al dat er lessen zullen zijn die ik meerdere keren zal herhalen. Maar het maakt niet uit; juf Evy is toch wel fier op mij…

Over de auteur: Nienke Geessinck (1978) uit Eibergen (Gelderland) heeft negen jaar ervaring als groepsleerkracht in het basisonderwijs. Sinds april 2012 is ze voor zichzelf begonnen met de oprichting vanKoppie Koppie . Koppie Koppie geeft bijles en huiswerkbegeleiding aan kinderen van de basisschool. Nienke is te volgen op Twitter en Facebook.

 

Beeld: Thuisinonderwijs.nl – stock.xchng, Nienke Geessinck

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , , , , ,

Categorie: Groepen, Thuis

Schrijf een reactie