Hersenonderzoek: bril helpt bij dyslexie

| 6 oktober 2011 | Reacties (0)

Vrijwel alle dyslexie wetenschappers geven aan: dyslexie zit in de hersenen en daar kan een bril niet bij helpen. Wat wel helpt: leeskilometers maken. Belgisch hersenonderzoek heeft nu echter aangetoond filters in een speciale dyslexiebril wel degelijk kan helpen om leesproblemen te verminderen.

Onderzoek

Hersenonderzoeker dr. Edwin Verstraeten, verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, heeft het gebruik onderzocht van de dyslextiebril van Xlens, dyslexiebrillen die in Nederland te koop zijn. Zijn conclusie: “Het gebruik van de filters van Xlens heeft een duidelijk positieve invloed op de hersenactiviteit tijdens het lezen. Het verhindert een ineffectieve toename van tragethètagolven die zonder de Xlens wel optreedt. Daarnaast worden de hersenen op een gerichte en effectieve manier geactiveerd door een toename van bèta2 en gamma power.”

Hoe werkt een dyslexiebril?

Via onze ogen krijgen we informatie binnen uit onze omgeving. We zien beelden, maar ook woorden en letters. Deze visuele informatie wordt naar onze hersenen gestuurd, waar ze wordt verwerkt. Onderzoek heeft aangetoond dat deze informatieoverdracht bij dyslectici niet altijd goed verloopt.

De filters in de brillenglazen van de Xlens helpen om het oog en de hersenen beter op elkaar af te stemmen. Het licht dat het oog binnenvalt, is door de gekleurde lenzen veranderd, waardoor het meer in overeenstemming is met wat de hersenen kunnen verwerken. Ze zorgen er zo voor dat het oog en de hersenen beter met elkaar communiceren. Het resultaat zou zijn dat lezen direct een stuk makkelijker gaat. Naarmate men de Xlens langer gebruikt, worden de prestaties volgens Xlens steeds beter.

Goed voor leesvaardigheid en begrijpend lezen

Xlens past de methode met speciale kleurfilters al 6 jaar toe in Nederland en België. Met de filters gaat lezen direct beter. Visuele klachten, zoals hoofdpijn, moeizame concentratie, dansende letters en moeite met een klein lettertype, verdwijnen bijna direct. De leesvaardigheid in het algemeen kan zich daardoor veel sneller ontwikkelen, waarbij er onder andere vorderingen worden gezien op het gebied van de leessnelheid, de concentratie, het automatiseren en het begrijpend lezen.

Kritische geluiden over dyslextiebril

Tegengeluiden zijn er ook. Zo valt op de website van Skepsis een uitgebreid betoog te lezen waarin kritisch wordt ingegaan op de wankele basis onder de theorie van de Engelse bedenker van de dyslexiebril, de Britse professor John F. Stein. Ook Kloptdatwel toonde zich eerder kritisch. Geen wonder dat Xlens in zijn persbericht over de nieuwe Belgische onderzoek tamelijk triomfantelijk sneert: “Meten is weten en bovendien is dit een onweerlegbaar wetenschappelijk bewijs dat de Xlens-bril dus wel degelijk nut heeft.”

Ook bij de FAQ op de eigen website gaat Xlens in op kritische geluiden: “Dat soort kreten horen we vaker en vinden we erg onprofessioneel omdat bij ruim de helft van alle dyslectici duidelijke verbeteringen optreden waardoor hogere studie- en werkprestaties mogelijk worden. Vooraf afraden is dom.  Enkel door middel van een gedegen onderzoek kan men het aanraden of afraden. Dat kun je niet van buitenaf zien.” Sceptici wijzen erop dat ‘ruim de helft’ eveneens betekent dat de bril bij iets minder dan de helft van de gebruikers dus niet werkt.

Wat kost een dyslexiebril?

Kinderen die dyslectisch hebben het zwaar op school. Ze leren langzamer lezen en lopen daardoor ook achterstanden op met begrijpend lezen. Het is een aantrekkelijk idee als problemen met iets simpels als een bril verholpen kunnen worden. Ouders die een bril willen aanschaffen onder het motto ‘baat het niet dan schaadt het niet’ moeten echter wel diep in de buidel tasten. Een dyslexiebril is niet goedkoop.

Kosten de oorspronkelijke brilletjes van de Engelse bedenker Stein slechts een paar euro, op brillenglazen van Xlens kosten € 545. Daar komt het montuur dus nog bij. Dyslexie-contactlenzen zijn er ook.  Zachte jaarlenzen kosten € 595. Voordat de bril of lenzen worden aangeschaft is een onderzoek nodig om te bepalen of de bril zal werken. Dat onderzoek kost € 50. Overigens betaalt Xlens de kosten terug als na drie maanden blijkt dat de bril niet bevalt.

Soms betaalt de ziektekostenverzekering mee aan de brillenglazen of lenzen, maar dat is afhankelijk van de aard en ernst van de dyslexieklachten en van de persoonlijk polis. In de meeste gevallen wordt geen vergoeding uitbetaald.

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , ,

Categorie: Dyslexie, Lezen, Ontwikkeling

Schrijf een reactie