Het belang van blind leren typen

| 7 juli 2015 | Reacties (0)

Menig ouder zal zich wel eens afvragen of een cursus blind typen echt noodzakelijk is voor zijn of haar kind. Krijgt je kind dat niet automatisch al onder de knie door de verschillende dingen die op school al op de computer gedaan worden? Blind typen is tegenwoordig een vaardigheid waar niemand meer zonder kan. Kinderen krijgen steeds jonger de beschikking over computers, tablets en smartphones, dus de typevaardigheid wordt steeds vroeger belangrijk. Onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft uitgewezen dat kinderen die op jonge leeftijd met tien vingers blind leren typen, zich sneller aanpassen op de middelbare school.

Leren typen op de basisschool

Tegenwoordig moet iedereen die met welke vorm van tekst dan ook te maken krijgt, met een toetsenbord kunnen omgaan. Typen met twee vingers gaat veel langzamer en er worden meer fouten bij gemaakt dan wanneer er met tien vingers wordt getypt. Het verzenden van een e-mail of het schrijven van een stukje kost ook veel meer tijd en energie als je niet met tien vingers typt.

Wanneer je kind in groep 8 van de basisschool voor het eerst werkstukken gaat maken op de computer, is enige typevaardigheid zeer welkom, zo is gebleken uit onderzoek. En als kinderen vragen moeten beantwoorden via de computer, kunnen ze zich volledig op de leerstof concentreren, in plaats van dat ze ook nog heel erg op het toetsenbord moeten letten. Met de huidige digitale en technologische ontwikkelingen is blind typen minstens zo belangrijk om te leren voor kinderen als schrijven. Zo worden ze beter op hun toekomst voorbereid.

Spelenderwijs leren typen

Al sinds de jaren zeventig krijgen kinderen les in blind typen. In de afgelopen decennia hebben tienduizenden kinderen een typediploma behaald. Blind typen moet goed worden aangeleerd en dat kan natuurlijk het beste op een professionele manier. Deskundigen weten als geen ander waar de moeilijkheden voor beginnende blind typende kinderen zitten, dus zijn zij zeer geschikt om de kinderen alle kneepjes van het blind typen bij te brengen. Dit kunnen zij uiteraard op een speelse manier doen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van interactieve lesmethoden, met behulp van onder meer spannende games.

Het belang van typen met tien vingers

Niet iedereen is overtuigd van de noodzaak van het typen met tien vingers. Mensen die niet over de vaardigheid blind typen beschikken, denken dikwijls dat ze met twee vingers ook een prima typesnelheid behalen, maar ze hebben geen idee hoeveel aanslagen ze per minuut halen. Vanzelfsprekend ligt het aantal aanslagen per minuut bij deze mensen flink lager dan bij mensen die blind typen met tien vingers.

Typevaardigheid

Als je nu op basisscholen rondkijkt, blijkt dat veel kinderen nog niet op de juiste manier met een toetsenbord werken. Op hun snelheid, houding en plaatsing van de vingers kan nog het nodige worden aangemerkt. Een cursus blind typen zal deze problemen verhelpen. Zo hoeft je kind niet meer gebogen over het toetsenbord naar de juiste toets te zoeken, maar kan er bij blind typen gewoon op het scherm gekeken worden of de juiste toetsen worden aangeslagen. Bovendien kan, als het typen vanzelf gaat, de aandacht volledig naar de lesstof of het werkstuk gaan, waar je kind op dat moment mee bezig is.

Onderzoek Radboud Universiteit

Het is ook voor leerkrachten op de basisschool essentieel dat ze blind hebben leren typen. Zo kunnen ze hun leerlingen bij de typelessen bijstaan. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen is gebleken dat kinderen die blind hebben leren typen met tien vingers, zich makkelijker aanpassen op school. Dat pleit voor een eerdere invoering van typecursussen voor kinderen, het liefst al op de basisschool. De Stichting Schriftontwikkeling heeft ook onderzoek gedaan en kwam tot een vergelijkbare conclusie. Namelijk dat blind typen een basisvaardigheid hoort te zijn in het Primair Onderwijs.

Over de auteur:
Dit gastartikel is geschreven door Bas van Bockel. Bas werkt als marketing medewerker bij Succes Society (voorheen Typeopleiding Succes). Succes Society verzorgt al ruim 40 jaar typecursussen in het basis-, speciaal en middelbaar onderwijs. De typecursus Typetuin.nl van Succes Society is een online, adaptieve typecursus waarmee kinderen blind kunnen leren typen.

Beeld: Pixabay

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , ,

Categorie: Schrijven, Thuis

Schrijf een reactie