Hoe (on)gezond is het Nationaal Schoolontbijt?

| 5 november 2013 | Reacties (1)

Deze week wordt op 2000 scholen het Nationaal Schoolontbijt gehouden. Ruim 400.000 gaan samen met hun meesters en juffen aan tafel voor een gezamenlijk ontbijt. Doel van het ontbijtfeest is om het belang van een goed ontbijt te onderstrepen. Volgens voedselwaakhond Foodwatch is het schoolontbijt echter gekaapt door de voedselindustrie en staan er veel te veel ongezonde producten op de ontbijttafel.

Foto opening schoolontbijt

Met een gezamenlijk ontbijt tijdens een ontbijtconcert in Beeld en Geluid openden 170 schoolkinderen de 11e editie van Het Nationaal Schoolontbijt.

Goed volgens het Voedingscentrum

Het Nationaal Schoolontbijt, georganiseerd door het Voorlichtingsbureau Brood, is meer dan een leuk ontbijtfeest. Het is ook leerzaam: met speciaal lesmateriaal ontdekken de kinderen dat ontbijten energie geeft, belangrijke voedingsstoffen levert, zorgt voor een goede stoelgang, helpt een gezond gewicht te houden en vooral heel gezellig is. Om die reden heeft Het Nationaal Schoolontbijt de steun van het Voedingscentrum en de Maag Lever Darm Stichting.

Het Voedingscentrum heeft ook de samenstelling van het ontbijtpakket goedgekeurd, omdat het bestaat uit een goede balans tussen voorkeurs-, middenweg- en uitzonderingsproducten: bruin- en volkorenbrood, mueslibollen en krentenbollen, halvarine, smeerkaas, Fair Trade jam, 30+ kaas, chocoladehagel, fruitstroop, verse halfvolle melk en sinaasappelsap.

‘Kindermarketing voor ongezonde producten’

Voedselwaakhond Foodwatch trekt het oordeel van het Voedingscentrum in twijfel. “Het Nationaal Schoolontbijt is een podium geworden voor grote voedselbedrijven die jonge kinderen bestoken met slimme marketingtechnieken”, stelt Foodwatch. “Merken als Venz, ERU, Blue Band en Appelsientje sieren opzichtig de schoolontbijttafels: zij sponsoren het Nationaal Schoolontbijt graag. De blije sfeer tijdens het landelijke mediaspektakel draagt immers bij aan een positief imago van hun product.”

Volgens Foodwatch dringt op deze manier kindermarketing voor ongezonde producten via het Nationaal Schoolontbijt de scholen binnen. “Het schoolontbijt zou kinderen een gezond ontbijt moeten voorschotelen. In plaats daarvan krijgen de basisscholieren brood met margarine, hagelslag, zoute smeerkaas en sinaasappelsap uit een pakje. Groente en fruit komen in het ontbijtpakket niet voor. De inhoud van deze ontbijtpakketten wordt namelijk samengesteld door de sponsorende voedselbedrijven. Niet ‘gezond ontbijten’ is het credo, maar ‘wie betaalt, bepaalt’.” Foodwatch is uit protest een e-mailactie gestart.

15% van kinderen ontbijt niet of niet altijd

De organisatie van Het Nationaal Schoolontbijt maakte bij de opening van het Nationaal Schoolontbijt de resultaten bekend van een ontbijtonderzoek onder ruim 3.000 leerlingen uit groep 6, 7 en 8. Daaruit blijkt dat 15% van de kinderen niet of niet altijd ontbijt.

Kinderen volgen hierbij vaak het voorbeeld van hun ouders: ontbijten die altijd, dan ontbijten hun kinderen ook bijna altijd (95%). Ontbijten de ouders niet of niet altijd, dan volgt bijna de helft van de kinderen dat slechte voorbeeld (48%). Volgens Foodwatch ligt het aantal kinderen dat niet ontbijt overigens lager: slechts 4 tot 7 procent van alle kinderen.

Bijna driekwart van de kinderen (74%) beslist zelf wat ze ontbijten en op vrijwel alle ontbijttafels staat brood. Zes op de 10 kinderen ontbijten 5 tot 15 minuten, bijna een kwart ontbijt in minder dan 5 minuten. Tijdens het ontbijt is kletsen de favoriete bezigheid van kinderen én ouders. TV kijken neemt voor kinderen de tweede plaats in. Voor ouders is dat de krant lezen.


Beeld: Nationaal Schoolontbijt

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , ,

Categorie: Nieuws, Thuis

Reacties (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. F.Noë schreef:

    Niet speciaal voor kinderen, maar vond nog meer het belang van ontbijten en ontbijttips op http://www.gezondontbijt.nu. Groetjes

Schrijf een reactie