Nooit meer losse veters

| 12 september 2014

Schoenveters behoren tot de meeste gehate dingen in een kinderleven. Want ook al heeft je kind z’n veterstrikdiploma, (goed) veters strikken is en blijft nog lang knap lastig. Gelukkig zijn er alternatieven, die niet alleen veel handiger zijn, maar er ook nog eens hartstikke leuk uitzien. Een uitkomst voor kinderen en ouders – al hangt er wel een behoorlijk prijskaartje aan.

Een van de vetervervangers is Shoeps, elastische siliconenbandjes in hippe kleurtjes. Shoeps zijn, volgens de makers, ‘een revolutie binnen het veter-unisersum’. Grote woorden, maar kloppen ze ook? Thuisinonderwijs.nl ontving een aantal testsetjes om uit te proberen of en hoe Shoeps in de praktijk werken. Om kort te zijn: we waren in eerste instantie erg enthousiast, maar moesten ons oordeel later wel wat bijstellen.

Wat zijn Shoeps?

shoeps2Shoeps zijn kleine, elastische siliconenbandjes die je aanbrengt tussen de vetergaatjes van de schoen. Het eerste bandje is even hannesen, maar als je eenmaal door hebt hoe het werkt, zitten de bandjes snel in de schoen. Je hoeft de bandjes maar één keer aan te brengen. Doordat ze meerekken bij het aan- en uittrekken, transformeert een veterschoen tot een instapper.

Getest in verschillende schoenen

Wij hebben de Shoeps getest in verschillende (kinder)schoenen. De eerste was een hoog model gympen, dat normaal gesproken zuchtend en steunend wordt aangetrokken door de 10-jarige eigenaar, omdat de schoenen zo lastig aangaan. Met Shoeps floept hij er zo in. Wel moeten de bovenste gaatjes los blijven, anders lukt het niet de voet in de schoen te krijgen.

Geen gedoe met veterstrikken in gymschoenen

Bij een paar lage gymschoenen, onze tweede testmodel, speelde dit probleem niet. De bandjes blijven bij gebruik prima zitten en de 8-jarige tester vertelt opgetogen dat ze nu niet meer als laatste in de gymzaal is omdat ze haar veters niet goed gestrikt krijgt.

Helaas bleken de Shoeps bij een ander paar gymschoenen niet bruikbaar: de tong was te kort om goed vast te kunnen houden bij het aantrekken; hij verdween frommelig onder de Shoeps. Eén bandje minder gebruiken verhielp dit probleem, maar toen schoot de schoen steeds uit. Jammer.

Sterk genoeg voor voetbalschoenen?

Tot slot hebben twee testkinderen de Shoeps uitgeprobeerd in hun voetbalschoenen. Eerst maar eens tijdens een training, want de testertjes wilden niet het risico lopen om tijdens een wedstrijd een schoen kwijt te raken. Die zorg bleek onterecht. De Shoeps hielden zich prima. Bij de eerste wedstrijd op een kletsnat veld, bleken de Shoeps echter toch niet zo geschikt voor in voetbalschoenen. Alle bandjes floepten los en lieten zich ook niet goed meer vastmaken. Dit tot teleurstelling van zowel de voetballertjes als de trainer, die eerst zo blij was dat hij niet meer te pas en te onpas het veld op hoefde te draven om losse veters te strikken.

Niet alleen handig, ook leuk

Mits de schoen dus geschikt is – en de meeste schoenen zijn dat – zijn Shoeps voor alledaags gebruik erg handig. Het is een uitkomst voor iedereen die (nog) niet kan strikken, er een hekel aan heeft, van wie de veters altijd maar weer losgaan, of voor wie door een beperking moeite heeft met veters strikken. Er zit echter nog een groot pluspunt aan de siliconenveters: ze zijn gewoon hartstikke leuk. Eigenlijk veel leuker dan gewone veters.

De siliconenveters zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren, die je per schoen kunt combineren. Zo kregen wij om te testen een setje zilveren veters, rode veters, roze veters en een regenboogsetje (met allemaal verschillende kleuren). Onze testkinderen waren direct razend enthousiast en wilden het liefst allemaal álle kleuren in al hun schoenen. Vriendjes en klasgenoten reageerden al net zo: “Dat wil ik óók!”

Prijzige veters

Een setje Shoeps bevat 14 siliconenbandjes (genoeg voor de meeste schoenen, per paar) en kost € 9,95. Daarmee zijn ze fors duurder dan een gewoon paar veters, waar je minder dan 3 euro voor neertelt. Daar komt nog bij dat Shoeps niet zo heel erg lang meegaan: binnen drie maanden na de start van deze test was een kwart van de bandjes al geknapt. Dat maakt de Shoeps tot een zeer prijzige aangelegenheid.

Koop je veterschoenen, dan zijn de veters bij de prijs inbegrepen. Als je ervoor kiest die veters te vervangen door Shoeps, ben je dus flink wat meer geld kwijt. Maar misschien duurt het wel niet meer zo lang tot fabrikanten van kinderschoenen ervoor kiezen hun schoenen standaard uit te rusten met deze siliconenbandjes (hopelijk in een sterkere variant) of een vergelijkbaar alternatief (zie kader).

Dan blijft er nog één vraag over: wat gebeurt er met het veterstrikdiploma?

U-lace: elastieken veters

ulace1Shoeps is niet het enige alternatief voor veters. Een ander product met dezelfde functie is U-Lace. Dit zijn korte elastiekjes, die lijken op gewone veters, die tussen de vetergaten worden aangebracht. Het leuke van U-Laces is dat je ze ook kruislings kunt aanbrengen. Daardoor is variëren en personaliseren, zowel in kleur als in patroon, volop mogelijk. De U-Laces zijn iets goedkoper dan Shoeps (€ 7,95) en worden verkocht per setje van 16 veterstukjes. Thuisinonderwijs.nl heeft de U-Laces niet zelf getest, maar ervaringen van gebruikers zijn over het algemeen zeer positief.

Toch gewone veters, maar voorkomen dat ze losgaaan?

bracksEen ander handig product willen we hier ook even vermelden, ook al is het geen alternatief voor veters strikken: Bracks. Dat is een soort siliconen klemmetje dat om de gestrikte veters klemt en voorkomt dat de veter losgaat. Omdat de veters nog wel gewoon gestrikt moeten worden, is het vooral geschikt voor oudere kinderen. Het is een uitkomst bij heel korte veters of gladde veters, of voor kinderen die moeite hebben met het leggen (of losmaken) van een dubbele knoop. Ook Bracks zijn uitgevoerd in hippe kleurtjes. Ze kosten € 4,95 per paar.

Shoeps en U-Laces zijn te koop bij schoenenwinkels en sportzaken, Bracks vind je in sportwinkels en hardloopspeciaalzaken.

Beeld: Shoeps, U-lace, Bracks

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , , , ,

Categorie: Gymnastiek, Praktische zaken, Thuis

Reageren niet mogelijk.