Hond in de klas moet hondenbeet voorkomen

| 14 mei 2012 | Reacties (0)

Jaarlijks worden zo’n 150.000 mensen in Nederland gebeten door een hond. Vooral jonge kinderen zijn vaak slachtoffer omdat ze niet goed weten hoe ze met een hond moeten omgaan. Deze week worden op veel basisscholen speciale lessen gegeven aan de kinderen in de onderbouw. Mét een echte hond in de klas.

De lessen worden verzorgd door vrijwilligers van van het Sophia SnuffelCollege. Met hun speciaal daarvoor getrainde hond leren zij kinderen van groep 1 t/m 4 hoe ze het gedrag van honden moeten interpreteren. Dat moet helpen om hondenbeten bij kinderen te voorkomen.

Blijvende verminking

Jaarlijks worden er ongeveer 150.000 Nederlanders door een hand gebeten. Kinderen zijn vaker het slachtoffer dan volwassenen en worden vooral gebeten in het gezicht. Wonden kunnen leiden tot blijvende verminking en psychische problemen. Opvallend is kinderen in de meeste gevallen (77%) worden gebeten door een bekende hond en vaak thuis (65%).

In de lessen met een hond leren kinderen hoe ze hondengedrag moeten interpreteren. Foto: Suzan Swaters

Uit internationaal onderzoek is gebleken dat de kans op een hondenbeet met 86% afneemt als kinderen het gedrag van honden juist interpreteren. Hoe dat moet, wordt uitgelegd bij het Sophia SnuffelCollege. De vrijwilligers van het Sophia SnuffelCollege staan overal in het land voor de klas om kinderen in drie lessen de hondentaal te leren begrijpen. De ervaring heeft geleerd dat veel kinderen na de drie lessen een stuk minder bang zijn voor honden of zelfs helemaal van hun angst voor honden af zijn.

Van handpop tot echte hond

Bij het eerste bezoek maken de kinderen kennis met een handpop. Tijdens de tweede en derde les komt de hond mee de klas in en wordt de theorie in praktijk gebracht. De kinderen leren wanneer ze een hond mogen benaderen, wat de reactie van de hond betekent en welke regels er gelden voor de omgang met en de verzorging van honden. Zo mogen de kinderen de hond aan hun hand laten ruiken, mits de ouders en het baasje toestemming geven. Wanneer het dier zijn kop wegdraait of wegloopt, is het zaak hem met rust te laten. Als de hond goed reageert, dan mag hij zachtjes geaaid worden onder de kin of achter de oren, maar nooit op de kop! Na afloop van de lessenreeks krijgen de kinderen een SnuffelDiploma en een werkboekje met spelletjes en informatie voor de ouders.

Bekijk hier een filmpje van zo’n hondenles:

[youtube_sc url=”http://youtu.be/zP6iVo7DwvI” width=”300″]

Veiligheid voorop

Tijdens de lessen staat de veiligheid van de kinderen voorop. De honden die deelnemen aan het project hebben allemaal de Sophia SnuffelCollege Hondengedragstest doorstaan, die speciaal gericht is op kindvriendelijkheid en stressbestendigheid.

Beeld: Hond in de klas/Suzan Swaters

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , ,

Categorie: Nieuws

Schrijf een reactie