Huiswerk maken begint met leren plannen

| 3 oktober 2014 | Reacties (5)

“Mam! Ik heb morgen al die lastige toets!” Paniek bij jouw kind en bij jou. Want hoe krijgt jouw kind nu zo snel al die informatie opgeslagen? Een goede planning voorkomt dat je kind op het laatste moment nog aan zijn huiswerk moet beginnen. Maar plannen is moeilijk. Speciaal voor Thuisinonderwijs.nl geeft leerbegeleidster Nienke Geessinck handige tips om te leren plannen.

Meer huiswerk

Kinderen in de hoogste groepen van de basisschool krijgen geleidelijk meer huiswerk. Zo werken ze toe naar het voortgezet onderwijs, waar ze te maken krijgen met meer vakken en meer huiswerk. Het huiswerk wordt opgeschreven in een agenda op de dag wanneer het af moet zijn. Een agenda is onmisbaar voor scholieren, maar omdat ook huiswerk wordt opgegeven dat pas over een week of twee af moet zijn, is het overzicht al snel weg. Dit leidt tot stress en (onnodige) onvoldoendes.

Een planschema geeft overzicht

Voor sommige kinderen is het gebruik van alleen een agenda niet genoeg. Zij maken ook graag gebruik van planschema’s. In een planschema plan je op welke dag je welk huiswerk wil maken. Een voorbeeld van een planschema is te vinden op www.lereniseenmakkie.nl.

Het maken van een planning is voor kinderen erg moeilijk omdat hun hersenen nog niet volgroeid zijn. Ze zullen hierbij begeleiding van een volwassene nodig hebben.

Een goede planning heeft veel voordelen:

 • het huiswerk is overzichtelijk
 • er worden prioriteiten gesteld
 • het biedt houvast bij het maken van het werk
 • het werk kan opgedeeld worden in behapbare stukjes
 • bij ziekte wordt maar één onderdeel gemist
 • het resultaat is door plannen vaak beter, dit motiveert kinderen ermee door te gaan
 • het geeft ruimte in het hoofd, belangrijke zaken worden opgeschreven en hoeven niet meer onthouden te worden
 • het geeft ruimte voor activiteiten naast school; sport of afspreken met vrienden.

Speciale planagenda

Naast het planschema bestaat er ook planagenda’s. De planagenda werkt hetzelfde als het planschema. Je plant op welke dag je wat wilt gaan maken of leren. Het voordeel van een agenda is dat je planning in één boekje keurig bij elkaar zit. Geen losse blaadjes die spoorloos verdwijnen. De agenda waar ik zelf erg enthousiast over ben, is de agenda van CitrusPers. De agenda is eenvoudig in gebruik, is vrolijk, alles behalve saai en staat boordevol leuke weetjes, handige schema’s en tips om het leren makkelijker te maken. Deze agenda kan zowel in de bovenbouw van het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs gebruikt worden. Kijk voor een voorbeeld van deze agenda op www.citruspers.net.

Keuze in agenda’s die je kind leren plannen

Er zijn diverse agenda’s te koop die kinderen op een zeer gestructureerde manier helpen bij het plannen van huiswerk. Sommige zijn ontworpen met het oog op autistische kinderen of kinderen met ADHD of ADD, voor wie plannen extra moeilijk is. Deze agenda’s zijn ook zeer geschikt voor de hoogste groepen van het basisonderwijs. Want plannen is voor iederéén moeilijk.

In groep 7 gaan kinderen voor het eerst werken met een schoolagenda. Vaak krijgen ze die van school, soms moeten ze er zelf één kopen.

 

Over de auteur: Nienke Geessinck (1978) uit Eibergen (Gelderland) heeft negen jaar ervaring als groepsleerkracht in het basisonderwijs. Sinds april 2012 is ze voor zichzelf begonnen met de oprichting van Koppie Koppie . Koppie Koppie geeft bijles en huiswerkbegeleiding aan kinderen van de basisschool. Nienke is te volgen op Twitter en Facebook.

 


 

Beeld: CitrusPers, Nienke Geessinck

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , ,

Categorie: Praktische zaken, Thuis

Reacties (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. noa schreef:

  dankje wel met dit

 2. Betty Averesch schreef:

  Wat niet geheel onbelangrijk is, is dat onze Plan-Agenda jaargangvrij is. Je kunt op elke dag van het jaar beginnen. En voor leerlingen van groep 8 hebben we een verkorte uitgave, de Methodische Plan-Agenda.

  Dit is een agenda voor 12 weken ideaal om de laatste weken van basisschool de leerlingen voor te bereiden op het voortgezet onderwijs.

 3. Monica schreef:

  Ik werk als ambulant begeleider en ken de problematiek. De laatste 2 jaren hebben we als dienst veel gewerkt met de 1-blik agenda. Kinderen vonden deze echter niet mooi, te groot en niet handig. Nu is er een nieuwe agenda op de markt, de plan-agenda van http://www.mijnwerkplekje.nl De kinderen waar ik mee werk zijn hierover goed te spreken. Hij lijkt op een gewone agenda, is handig en stoer. Er zit een mooi planningssysteem in.
  Jammer dat je deze niet noemt. Het is zeker een aanwinst.

  • redactie schreef:

   De plan-agenda van Mijnwerkplekje.nl is inmiddels opgenomen in het artikel. Bedankt dat je jullie ervaringen met planagenda’s hebt willen delen.

 4. Betty Averesch schreef:

  Maak kennis met onze hippe, stoere prikkelarme Plan-agenda in dyslexie-lettertype.

  http://www.mijnwerkplekje.nl/Folder_Plan-agenda_01-2013.pdf

  http://www.leraar24.nl/video/3959

Schrijf een reactie