Kerstdiner op school kan ook vegetarisch

| 17 december 2014

Het kerstdiner met de klas is een van de leukste tradities van de basisschool. Als ouder kun je soms met je handen in het haar zitten. Welke hapjes ga je dit jaar maken? Wat is lekker en niet te veel werk? Vaak zijn dat vette en zoute happen als saucijzenbroodjes en frikadellen, leert de ervaring. Dat kan anders, vond het educatieve tijdschrift Samsam. Magazine. Samen met Topkokkies zette het de Very Vega Christmas Challenge op. Een wedstrijd waarbij scholen werden uitgedaagd om nu eens gezond en duurzaam te koken voor het kerstdiner.

Vegetarische hapjes voor het kerstdiner

In de Very Vega Christmas Challenge gingen niet de ouders de keuken in, maar de kinderen. Door kinderen zelf te laten nadenken over de ingrediënten van een vegetarisch recept wilde Samsam laten zien dat het ook anders kan. “Minder vlees eten is niet alleen goed voor dier en milieu, maar ook voor de gezondheid. Een vegetarisch gerecht meenemen naar het leukste eetmoment in de klas geeft een duidelijk signaal af: vega eten is hip, lekker en duurzaam”, aldus de toelichting.

De Taaltuin maakt lekkerst vega kerstdiner

De winnende vegetarische koks van van De Taaltuin.

De winnende vegetarische koks van van De Taaltuin.

Uit alle inzendingen van basisscholen door heel Nederland werden groep 7 en 8 van De Gouwzee uit Monnickendam en groep 8 van De Taaltuin uit Schiedam geselecteerd voor de Very Vega Christmas Challenge. Zij kookten afgelopen dinsdag hun kerstmenu voor een vijfkoppige jury die bestond uit televisiepresentator Alain Caron, Sparta-keeper Ricardo Kieboom, Samsam hoofdredacteur Mirjam Bonting, Rob Leenders van Topkokkies en Carin Leenders van De Wereld van Smaak. De Taaltuin kwam als winnaar uit de bus. Jurylid Alain Caron over hun kerstmenu: “De verschillende gerechten kwamen uit alle landen van de wereld, waarbij de magnifieke dumplings de doorslag gaven!” Ook serveerden de leerlingen een köfte van geraspte courgette, bulghursalade en een kerstboom van fruit en komkommer toe. De Taaltuin heeft aangegeven voortaan meer aandacht te besteden aan kooklessen en discussies over gezond en duurzaam eten.

Nieuwe kaarsen uit oud kaarsvet

De tweede plaats werd veroverd door de leeringen van De Gouwzee uit Monnickendam die een eervolle vermelding ontvingen voor hun doordachte duurzame oplossingen. Zo hadden ze oud kaarsvet omgesmolten tot nieuwe kaarsen in tweedehands jampotten en werd het eten gepresenteerd op een tafellaken van oude theedoeken. “De theedoeken zijn met de hand aan elkaar genaaid, want de naaimachine kost ook energie,” aldus een leerlinge van De Gouwzee uit Monnickendam.

Deel je recept

Heb jij ook een recept voor lekkere vegetarische hapjes of andere heerlijkheden voor het kerstdiner op school? Deel je recept door op dit artikel te reageren.Volgend jaar zetten we lekkerste en leukste kersthapjes op een rijtje.

 

(Foto’s: Ilona Kamps Topkokkies.nl ©)

Beeld: Topkokkies/Ilona Kamps

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , ,

Categorie: Nieuws

Reageren niet mogelijk.