Kiezen tussen onderwijs of onderhoud

| 26 maart 2012

Scholen komen in de knel als ze straks zelf voor het buitenonderhoud van hun gebouwen verantwoordelijk worden. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) waarschuwt de Tweede Kamer daarvoor in een brief.

Onderhoud basisschool

VNG: Scholen komen in de knel door onderhoud van gebouw

De Tweede Kamer wil het buitenonderhoud van basisscholen overhevelen van gemeenten naar schoolbesturen. De VNG vraagt de Kamer om de consequenties hiervan eerst zorgvuldig af te wegen. Je kunt je geld maar één keer uitgeven, is een oude financiële wijsheid. Het kan zijn dat scholen straks de keuze moeten maken tussen het aanschaffen van een nieuwe rekenmethode, investeren in personeel of het verven van de afbladderende kozijnen, zo is de strekking van de VNG-waarschuwing.

De huidige financiële situatie van veel schoolbesturen is een groot risico voor het goed onderhouden van schoolpanden, schrijft de VNG. “Vooral de kleinere schoolbesturen kunnen door de nieuwe verantwoordelijkheid financieel en qua expertise in de problemen komen.” Als scholen een vast bedrag voor onderhoud krijgen, is dat bovendien nadelig voor scholen die in een oud pand gehuisvest zijn. “Monumentale scholen bijvoorbeeld hebben meer kosten voor onderhoud en die worden nu door de gemeente betaald.”

 

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Categorie: Nieuws

Reageren niet mogelijk.