Opvoedstijl beïnvloedt kans op pesten

| 26 april 2013 | Reacties (7)

De manier waarop je je kind opvoedt, kan van invloed zijn of je kind wordt gepest of niet. Dat heeft een grootschalig Brits onderzoek aangetoond. Een te harde opvoeding is niet goed, maar een overbeschermende houding kan ook pesten in de hand werken.

Opvoedstijl ouders beïnvloed gepest worden

Kinderen met ouders die goed luisteren en meedenken, hebben minder last van pesten.

Wetenschappers van de universiteit van Warwick analyseerden 70 eerdere onderzoeken, waaraan in totaal meer dan 200.000 kinderen deelnamen. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Child Abuse & Neglect. Uit de analyse blijkt dat overbeschermde kinderen tussen 20 en 30 procent meer kans lopen om gepest te worden. Verwaarlozing verhoogt het risico met 40 procent, een strenge opvoeding met 28 procent.

Pesten: ook een probleem van thuis

De onderzoekers pleiten ervoor antipestprogramma’s niet binnen de schoolmuren te houden, maar ook nadruk te leggen op de invloed van positieve opvoedstijlen. Professor Dieter Wolke: “Er wordt vaak vanuit gegaan dat pesten alleen het probleem van scholen is. Dit onderzoek maakt duidelijk dat ouders ook een heel belangrijke rol spelen. We zouden hulpprogramma’s moeten opzetten waarin ouders worden gestimuleerd in een positieve opvoedstijl met warmte, genegenheid, communicatie en steun als kernwaarden.”

Te beschermend is ook niet goed

Wolke wijst er wel op dat het ook weer niet goed als ouders hun kinderen te veel willen beschermen. “Kinderen hebben betrokkenheid, steun en toezicht nodig van hun ouders. Daardoor lopen ze minder kans om gepest te worden. Als ouders daarin doorslaan en te beschermend zijn, verhoogt dat juist de kans dat hun kind het slachtoffer wordt van pesten. Hun kinderen leren niet omgaan met pestkoppen en dat maakt hen kwetsbaarder.”

Laat kinderen conflicten zelf oplossen

Welke opvoedstijl moet je kiezen om te voorkomen dat je kind wordt gepest? Volgens Wolke is het goed om duidelijke regels te stellen. Ouders moeten daarnaast betrokken zijn een warme emotionele band hebben met hun kinderen. “Laat je kinderen gerust wat onenigheid of ruzie hebben met leeftijdsgenoten. Daardoor leren ze hoe zelf conflicten kunnen oplossen. Dat leren ze niet als hun ouders bij het minste of geringste voor hen op de bres springen.”

Kunnen ouders pesten voorkomen?

De Britse onderzoekers leggen een zware nadruk op de opvoedstijl van ouders als het gaat om het verkleinden van het risico dat een kind pestslachtoffer wordt. Daarmee gaan ze verder dan de Nederlandse onderzoekster Mariëlle Bonnet, die vorig jaar promoveerde op de invloed van ouderschapsstijlen op pesten. Volgens haar moet de rol van opvoeding wel in perspectief worden gezien. Uit haar onderzoek bleek dat de klas de belangrijkste factor is bij het voorkomen van slachtofferschap. Daarna komen kenmerken van de school, buurt en de kinderen zelf.

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , ,

Categorie: Thuis

Reacties (7)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Ingeborg schreef:

  Ik verbaas me over dit onderzoek, te meer omdat de schuld eigenlijk wordt verlegd naar het gepeste kind. Het zou liggen aan de manier van je opvoedingsstijl als ouders. Nu gaan we dus daar het probleem zoeken. Das makkelijk zeg! Laten we het eens even omdraaien. Hoe wordt een kind een pester en hoe wordt die thuis opgevoed. Dat zou eens onderzocht MOETEN worden! Ik heb twee schatten van kinderen, waarvan 1 stottert en de ander heeft geen bijzonderheden. Zo nu en dan worden ze allebei gepest, hetzij gelukkig niet vaak. De pester woont hier vlakbij. De ouders van de pester ken ik helaas ook. En ik bedoel met “helaas”, dat zelfs de ouders mee pesten. Dus ik bedoel maar….Ik voel me dan ook niet aangesproken door zo’n onderzoek. Ik doe en wil ook het beste voor mijn kinderen. En als ze aan mijn kinderen komen, komen ze ook aan mij. Dit is nou eenmaal een gestoorde maatschappij.

 2. Anne schreef:

  Hier een moeder van een voormalig zelfverzekerd kind die gemakkelijk vrienden maakte.
  Tot hij in groep 2 een kind leerde kennen die er pas bij was gekomen.
  Dit kind kon de persoonlijke grens van andere kinderen niet accepteren.
  Stond altijd intimiderend kort op klasgenoten, schold ze uit en vond het ook grappig om kinderen bij hun keel te grijpen of te schoppen.
  Dit heeft de hele groep 2 geduurd en de Juf deed hier helemaal niets tegen.
  Vier kinderen zijn hierdoor van school gegaan en de bullebak is zelf ook naar alweer een andere school gegaan.
  Helaas was de schade al veel te groot voor mijn kind, het probleem nu: een sociaal onzeker kind dat, door die school die dit toeliet, getest zal worden op autisme vanwege het feit dat het bang is geworden voor andere kinderen.

  • Marga schreef:

   Zo herkenbaar dit geval. Ik zie het zelf om me heen,scholen doen weinig tot niets aan pesten. Ze hebben een “kanjertraining” op school, dit stelt weinig voor en werkt volgens mij niet, want bepaalde kinderen worden nog steeds gepest.

 3. Ik vind het werkelijk onvoorstelbaar dat de uitslag van zulke idiote onderzoeken mij aan het denken moeten zetten. Hiermee zijn we weer terug bij het krankzinnige idee dat een kort rokje verkrachtingen uitlokt. Onderzoek naar pesten wordt altijd gedaan op gepeste kinderen. De ene onderzoeker zegt dat pesten lijdt tot een laag zelfbeeld en de volgende onderzoeker zegt dat kinderen met een laag zelfbeeld gepest worden. Laten die onderzoekers eerst eens met elkaar gaan praten voor ze die domme conclusies trekken. Als we kijken naar alle onderzoeken van de afgelopen jaren dan zien we steeds dezelfde conclusies maar nooit een wetenschappelijk verantwoorde oplossing voor het probleem. Olweus begon met het idee dat je gepest wordt omdat je ‘anders’ bent. Hebt u wel eens twee dezelfde kinderen gezien? En dat idee is er nog steeds. In de groep van mijn kind was er één die zich misdroeg, één van de vijfentwintig. Er waren meerdere slachtoffers maar mijn zoon werd het hardst gepakt. Dit gebeurde allemaal door één en hetzelfde kind. Maar ondanks dat heeft men het lef om te zeggen dat het misschien wel door hemzelf kwam. Abject of stupide?
  De ‘deskundigen’ kunnen het niet stoppen, aan de onderzoekers heb je geen … scholen krijgen geen middelen om het aan te pakken, ouders geloven het wel dus nu moeten de omstanders de pester aanpakken. Heeft iedereen dan boter op het hoofd?

 4. Caroline schreef:

  Het onderzoek waar naar wordt verwezen is niet nieuw, maar gebaseerd op eerdere onderzoeksresultaten. Het is al langer bekend dat kinderen vaak minder sociaal weerbaar zijn, wanneer ze een overbeschermende ouder hebben en dat het heel belangrijk voor het zelfvertrouwen is, dat ze zelf leren om lastige situaties op te lossen en weten waar ze goed in zijn. Toch vind ik het absoluut niet kunnen om met een beschuldigende vinger naar de ouders te wijzen, zoals de kop boven dit stuk suggereert. Als ouder van en gepest kind kun je deze kritiek op je opvoeding ( want zo zal dit door velen worden opgevat), wat je als ouder fout zou doen, er nu net niet bij hebben. Je hebt dan toch veel meer aan tips hoe je je kind wél kunt helpen?

 5. Charlotte schreef:

  Ik ben zelf als kind jarenlang gepest en mijn dochter is op de basisschool ook gepest. Hoe ik deze onzin zou vinden? Ik vind het geen onzin. Ik ben het met je eens dat pesten absoluut niet geaccepteerd mag worden en de aanpak allereerst bij de dader moet liggen. Maar ook bij de groep eromheen die toekijkt en niets doet.

  Voor mij is dat geen reden om zo’n onderzoek opzij te schuiven. Pesten heeft zo veel kanten dat deze ook best bekeken mag worden. Hoe meer er bekend is over pesten, hoe beter we het kunnen bestrijden. Bovendien is de opvoeding zo’n beetje het enige wat je als ouder zelf in de hand hebt.

  Dat het in jullie geval niet klopt wil niet zeggen dat het onderzoek niet deugt. Wetenschappelijk onderzoek kan je niet een op een overzetten op een specifieke situatie. Ik herken me er trouwens wel in. Ik denk dat ik zelf te beschermend ben geweest voor mijn dochter door mijn eigen pestverleden. Ik ben bang dat dat haar zelfvertrouwen geen goed heeft gedaan.

  Is het daardoor mijn schuld dat mijn dochter is gepest? Nee natuurlijk niet. Ik laat me ook geen schuldgevoel aanpraten. Op dat moment deed ik wat me het beste leek. Wat elke ouder volgens mij probeert te doen.

 6. Wanneer komt er een eind aan die onzinnige onderzoeken naar de reden waarom een kind gepest wordt zonder daar de rol van de pester in te betrekken? Is het nou echt nodig om de slachtoffer nog even na te trappen?
  Ik heb twee kinderen en die hebben allebei dezelfde opvoeding gehad. De een is gepest en de ander niet! Dus daar gaat Dit onderzoek suggereert dat broertjes en zusjes, met ‘slecht’ opvoedende ouders, allemaal gepest worden. Wat een walgelijke domme veronderstelling. Hieruit blijkt maar weer dat je in de strijd tegen pesten het minste last hebt van de pester zelf.
  De gepeste krijgt overal de schuld van en de pester gaat weer vrijuit. Hoe zou u deze onzin vinden als u gepest bent of gepest wordt?

Schrijf een reactie