Kind te dik? Dan vaak gedragsproblemen

| 26 januari 2012

Is je kind te dik? Dan levert dat niet alleen medische risico’s op, maar is de kans groot dat er ook gedragsproblemen of leerproblemen zijn. Te dikke kinderen zitten vaak niet lekker in hun vel.

Steeds meer dikke kinderen

Overgewicht bij kinderen is een steeds groter probleem. Op sommige basisscholen in Amsterdam is meer dan 40 procent van de kinderen te dik, zo blijkt uit cijfers van de GGD. Landelijk liggen die cijfers overigens een stuk lager, rond 13-15 procent. In het tv-programma Nieuwsuur noemde kinderarts Hans Budde de situatie zorgelijk.

Overgewicht begint jong

Kinderen met overgewicht en obesitas zijn vaak al in hun eerste twee levensjaren te zwaar. Artsen moeten hier vanaf het begin alert op zijn om erger te voorkomen. Dat staat in de nieuwe richtlijn Overgewicht Jeugdgezondheidszorg, die vandaag is gepresenteerd op het congres Kinderobesitas. Ouders moeten erop gewezen worden dat baby- en peutertussendoortjes vaak  vol suiker zitten en ze moeten gestimuleerd worden om hun kind meer te laten lopen en kruipen, in plaats van rondrijden in de buggy’s. Wist je dat kinderen gemiddeld al 4000 uur tv hebben gekeken voordat ze vier jaar zijn? Dat kan ook wel wat minder.

Psychische problemen door overgewicht

Kinderen die te dik zijn, hebben vaak last van een negatief zelfbeeld. Ze zijn onzeker en worden soms met hun gewicht gepest. Worden ze op school echt buitengesloten, dan kunnen ze hierdoor ook depressief worden. Overigens is het niet zo dat gedragsproblemen rechtsstreeks het gevolg zijn overgewicht, zo heeft wetenschappelijk onderzoek door Menno Visser, uitgevoerd aan de Rijksuniversiteit, aangetoond. Het verband loopt via de perceptie op het eigen lichaam.

Is jouw kind te dik?

  • Bepaal de body mass index (BMI) van je kind: klik hier
  • Tips om zelf gewichtproblemen bij je kind aan te pakken biedt de site van het tv-programma Help, mijn kind is te dik
  • Vraag advies aan de huisarts, de schoolarts of bij het Centrum voor Jeugd en Gezin in jouw gemeente. Zij kunnen je ook doorverwijzen naar een gespecialiseerde kinderdiëtist. Dieetadvisering wordt sinds 1 januari 2012 niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Zorgverzekeraars hebben de vergoeding voor dieetadvisering op verschillende wijze in hun aanvullende pakketen opgenomen.

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , ,

Categorie: Nieuws, Ontwikkeling, Thuis

Reageren niet mogelijk.