Kinderboeken in dyslexie-lettertype

| 20 augustus 2012 | Reacties (0)

Uitgeverij Kluitman brengt volgende week vier kinderboeken uit in een speciale uitgave voor jonge lezers met dyslexie. Het gaat om drie boeken uit de reeks Koen Kampioen en het meisjesboek Floortje. De boeken zijn gezet in een speciaal lettertype, dat voor voor dyslectici makkelijker leesbaar uit.

Het gebruik van het speciale lettertype Dyslexie doet zijn intrede in kinderboeken.

Het Lettertype Dyslexie is door de Nederlandse ontwerper Christian Boer ontwikkeld om mensen met dyslexie makkelijker te laten lezen. De letters zijn zodanig ontworpen dat ze sneller worden herkend. Door het eigen karakter van de letters te verduidelijken, wordt verwisseling, draaien en spiegelen tegengegaan. Door de vorm van elke letter te benadrukken en bovendien meer ruimte aan te brengen tussen de woorden, ontstaat er minder verwarring tussen de afzonderlijke letters. “Dat geeft rust in je hoofd, omdat er geen puzzel opgelost hoeft te worden”, verklaarde Boer eerder in NRC Handelsblad. Voor nog meer duidelijkheid wordt er ook extra wit tussen de regels aangebracht.

In de Verenigde Staten zijn al meerdere kinderboeken gepubliceerd in dit lettertype. Eind juni had Lorena Veldhuijzen de Nederlandse primeur met haar boek Avonturen van Glas, dat zowel in een regulier letterype als in Dyslexie werd uitgegeven. Met de uitgave van de vier Kluitman-titels lijkt de opmars van het Dyslexie-kinderboek in Nederland definitief begonnen. De dyslexie-boeken van Kluitman zijn vanaf 27 augustus te koop.

Zo werkt het lettertype Dyslexie:

[youtube_sc url=”http://youtu.be/VLtYFcHx7ec” width=”250″]

 

Beeld: Kluitman

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , ,

Categorie: Boeken, Dyslexie, Groep 3-4, Lezen, Nieuws

Schrijf een reactie