Speciale dyslexie-lettertypes helpen niet iedereen

| 20 augustus 2012 | Reacties (0)

De laatste jaren verschijnen er steeds meer kinderboeken in speciale dyslexie-lettertypes. Deze letters zijn ontworpen om het lezen voor dyslectici makkelijker maken. Ook de dyslexie-versie van typecursus Duck Typen maakt er gebruik van.

Ideaal zou je zeggen. Maar wetenschappelijk bewijs dat de lettertypes echt werken is er niet. In de praktijk blijkt ook dat sommige dyslectici er wel makkelijker door lezen, maar dat het voor anderen geen verschil maakt. Hoe goed een lettertype werkt, is persoonlijk. Het is dus een kwestie van uitproberen om er achter te komen of jouw kind er iets aan heeft.

Verschillende dyslexie-lettertypes

Er zijn verschillende dyslexie-lettertypes. De bekendste is het lettertype Dyslexie dat is ontwikkeld door de Nederlandse ontwerper Christian Boer, die zelf ook dyslexie heeft. Hij ontdekte dat hij teksten in zijn eigen font beter kon lezen. Uitgeverij Kluitman brengt veel kinderboeken in een speciale versie met het letterype Dyslexie. Het is inmiddels de grootste serie bij Kluitman en bevat boeken over uit de reeksen Koen Kampioen, Heksje Lilly, Floortje en Lizzy.

Vind jouw kind het Dyslexie-font een prettig lettertype? Dan is het goed om te weten dat je dit lettertype gratis kunt downloaden om zelf te gebruiken.

Uigeverij Zwijsen brengt in de serie Zoeklicht Dyslexie leesboeken, doeboeken en informatieve boeken uit voor kinderen de dyslexie. Zwijsen gebruikt het speciale dyslexie-lettertype Zwijsen Dyslexie Font.Het lettertype is in 2003 bedacht en gemaakt door Natascha French. Zij is zelf dyslectisch en heeft op grond van haar onderzoek en eigen ervaringen een lettertype ontwikkeld dat niet uitgaat van de schoonheid van de letters, maar van de leesbaarheid van de individuele letters.

De Zoeklicht-boeken houden ook rekening met andere voorwaarden om het lezen voor kinderen met dyslexie zo makkelijk mogelijk te maken, zoals de kleur van de bladzijde en de letters.

 

 

 

Beeld: Kluitman

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , ,

Categorie: Boeken, Dyslexie, Groep 3-4, HvT, Lezen, Nieuws

Schrijf een reactie