Kinderbrein profiteert van vaste bedtijd

| 10 juli 2013 | Reacties (0)

Te lang blijven hangen op een barbecue met vrienden, opblijven voor The Voice of Holland. Ach, hoeveel kwaad kan het als je kind wat later naar bed gaat dan anders? Gewoon ’s ochtends wat langer slapen, dan haalt hij die paar uurtjes slaap wel in. Toch? Voor een keertje wat langer opblijven kan echt geen kwaad. Maar toch is het goed om er op te letten dat je kind op een vaste bedtijd gaat slapen. Vaste bedtijden hebben namelijk een positief effect op de ontwikkeling van het kinderbrein.

Een Brits onderzoek uit 2013 naar bedtijden van zevenjarigen heeft het belang van een regelmatig slaapritme goed aangetoond. Zevenjarige kinderen die op jongere leeftijd op wisselende tijden naar bed gaan, presteren slechter op schoolse taken dan kinderen die wel een regelmatig slaapritme aanhielden, zo bleek uit dit onderzoek dat werdgepubliceerd in het online wetenschappelijk tijdschrift Journal of Epidemiology and Community Health. Vooral meisjes bleken te gedijen bij regelmaat.

Vaste kinderbedtijd belangrijker dan vroeg naar bed

Kinderen hoeven niet per se vroeg naar bed, zo blijkt uit het onderzoek, als ze maar op een vaste tijd naar bed gaan. Regelmaat in de slaaptijden is belangrijker dan het aantal uren slaap. De wetenschappers vermoeden dat het ontbreken van een vaste bedtijd de vroege ontwikkeling van het kinderbrein verstoort doordat de biologische klok ontregelt raakt.

De onderzoekers vroegen 10.000 ouders naar de bedtijden van hun kinderen toen ze 3, 5 en 7 jaar waren. De zevenjarige meisjes in het onderzoek zonder vaste bedtijd konden minder goed lezen en rekenen en hadden een slechter ruimtelijk inzicht dan kinderen met regelmatige bedtijden. Bij zevenjarige jongens was dit verschil er niet. Van onregelmatige bedtijden op vijfjarige leeftijd leken jongens noch meisjes veel hinder te ondervinden.

Kinderen die als peuter van drie gewend waren geweest op wisselende tijden te gaan slapen, prestereerden als zevenjarige een stuk slechter op lezen, rekenen en ruimtelijk inzicht. Dat gold voor zowel jongens als meisjes.

Alsnog ritme aanbrengen loont

Hoe langer het onregelmatige slaapritme aanhoudt, hoe groter de (negatieve) effecten, zo stelden de onderzoekers vast. Bij meisjes zijn die effecten nog sterker dan bij jongens. “De boodschap is dat routine echt wel belangrijk lijkt voor kinderen”, zei professor Sacker. “Een goede routine vastleggen gebeurt waarschijnlijk best tijdens de vroege kinderjaren, maar het is nooit te laat.”

Naarmate kinderen ouder worden, komt er meer regelmaat in het tijdstip waarop ze gaan slapen. Kinderen van drie jaar hebben het minst vaak een vaste bedtijd. Bij vijfjarigen gaat één op de vijf op wisselende tijden slapen. Rond hun zevende hebben de meeste kinderen een vaste bedtijd. (Zie ook: Kinderbedtijd? Hoe laat is dat eigenlijk)

Levenslang gevolgen van onregelmatige slaaptijden

De onderzoekers waarschuwen dat de nadelige effecten van onregelmatige bedtijden wel eens levenslang zouden kunnen doorwerken. “Slaap is de prijs die we betalen voor de belasting van de dag en de investering die nodig is om de volgende dag weer fris te kunnen leren”

Meer onregelmatige bedtijden in lagere sociale milieus

De kinderen met late en onregelmatige bedtijden kwamen vaker uit achtergestelde gezinnen en de kans was kleiner dat hen elke avond een verhaaltje werd voorgelezen, zo stelden de onderzoekers vast. Ze keken in het algemeen ook meer tv, vaak op een toestel in hun slaapkamer. De onderzoekers bekeken dan ook de mogelijkheid dat het ontbreken van een vaste bedtijd een weerspiegeling was van een chaotische gezinssituatie en dat die situatie, eerder dan het slaappatroon, het denkvermogen van de kinderen negatief beïnvloedde. Maar ook nadat de onderzoekers die factoren in rekening hadden gebracht, bleef er nog een verband tussen een minder goede prestatie en onregelmatige uren voor het slapen gaan.

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , , , , ,

Categorie: HvT, Ontwikkeling, Thuis

Schrijf een reactie