Kinderen vertellen niet over cyberpesten

| 6 oktober 2011 | Reacties (0)

Ouders weten meestal niet dat hun kind wordt gepest op internet. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gedaan in opdracht van de Europese Commissie. Vier procent van de Nederlandse kinderen van 9 tot 16 jaar wordt wel eens gepest op internet. Zij bespreken dat meestal niet met hun ouders. Bijna tweederde van de ouders weet het niet als hun kind een negatieve ervaring op internet heeft opgedaan.

Meer pesten in dagelijkse omgang

Op het internet wordt minder gepest dan in de dagelijkse omgang, zo blijkt uit de publicatie Kinderen en internetrisico’s die het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) vandaag openbaarde.

Seksueel getinte berichten

Naast cyperpesten blijken zo’n 170.000 jongeren tussen 11 en 16 jaar seksueel getinte berichten te hebben ontvangen. Eén op de vijf vond dat onprettig. Nederlandse kinderen blijken in verhouding met andere EU-landen vaker met dit soort risico’s te worden geconfronteerd. Voor het onderzoek zijn zo’n duizend Nederlandse kinderen en hun ouders geïnterviewd.

Ouders hebben minder zicht op internetgedrag

Wat kan je als ouder doen om te voorkomen dat je kind wordt gepest op internet? Onder toezicht internetervaring laten opdoen, is een antwoord dat altijd veel wordt genoemd. Ga erbij zitten als je kind online is en praat over zijn of haar ervaringen. In het onderzoek geven ouders, maar ook leerkrachten, echter aan dat het steeds moelijker is om het internetgedrag van kinderen te monitoren, omdat internet steeds mobieler wordt. Computers staan steeds vaker op de kamers van de kinderen. Ook hebben kinderen toegang tot mobiel internet via laptop, smartphone, iPod of tabled-computer.

Verder zeggen de onderzoekers dat kinderen die meer internet ervaring hebben juist meer risico lopen dan onervaren kinderen. De ervaren kinderen kunnen meer verschillende online activiteiten uitvoeren, waardoor ze ook weer meer risico’s lopen.

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , ,

Categorie: Nieuws, Thuis

Schrijf een reactie