Kinderen vertellen zelf over hun autisme

| 2 april 2012

Isaac (10) heeft Asperger gaat de school altijd via een aparte ingang binnen. “Ik hou niet van drukte.” Luka (10) heeft pdd-nos. Ze probeert wel oogcontact te maken als ze met iemand in gesprek is, “maar dat lukt me dan gewoon niet.”

Ter gelegenheid van Wereld Autimse Dag heeft de Nederlandse Vereniging voor Autisme vandaag drie korte filmpjes gelanceerd waarin kinderen met autisme op een laagdrempelige en toegankelijke manier duidelijk maken wat autisme is en hoe andere kinderen hier het beste mee om kunnen gaan.

Isaac: “Ik zit al het hele jaar op dezelfde plek omdat ik niet goed tegen verandering kan.”

In de drie minuten durende filmpjes vertellen Luka, Isaak en Fréderique zelf wat ze goed kunnen en waar ze moeite mee hebben. Luka, Isaak en Frederique zitten alle drie op een gewone basisschool. De drie filmpjes belichten verschillende aspecten. In het filmpje over Luka staat vriendschap centraal, bij Frederique gaat het over haar hobby’s (maar ook over kriebelsokken en harde naden in broeken) en Isaak laat zien hoe het bij hem op school gaat. De kinderen vertellen ook op welke manier ze graag zouden willen dat er met hen wordt omgegaan.

Luka: “Als je ergens verdiept in zit, dat iemand je moet aanraken en dat je dan pas kunt reageren.”

De NVA hoopt dat door de filmpjes, die vanaf vandaag op YouTube staan, andere kinderen meer begrip krijgen voor kinderen met autisme. Hierdoor wordt het voor zowel het kind met autisme als de andere kinderen prettiger om met elkaar te leren en spelen.

Fréderique: “Ik heb heel erg moeite met de volgorde van dingen. Dan zegt mijn moeder drie verschillende dingen en dan weet ik niet in welke volgorde ik die moet doen.”

Bekijk het filmpje over Isaac:

[youtube_sc url=”http://youtu.be/b1yZUy5XA-A” width=”300″]

Bekijk het filmpje over Fréderique:

[youtube_sc url=”http://youtu.be/HWTBl7oPtYE” width=”300″]

Bekijk het filmpje over Luka:

[youtube_sc url=”http://youtu.be/tcOA0hfwalg” width=”300″]

 

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 2 april uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag, een dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat. De Nederlandse Vereniging voor Autisme en het AutismeFonds organiseren in aansluiting op de Wereld Autisme Dag van 31 maart t/m 6 april 2012 de Autismeweek 2012. Het doel van de Autismeweek is meer bekendheid te geven aan autisme onder het grote publiek en vooroordelen weg te nemen. Het landelijke programma van de Autismeweek 2012 is te vinden op de actiewebsite van de Autismeweek 2012. Daar is ook een overzicht te vinden van lokale acties die door heel Nederland worden gehouden.

Wat is autisme?

Autisme is een aangeboren stoornis in de hersenen. Alles wat mensen met autisme zien, horen, ruiken etc. wordt op een andere manier verwerkt. Ze nemen de wereld in losse deeltjes waar. Een serie foto’s in plaats van een film. Hierdoor kost het veel moeite om te begrijpen wat er gebeurt of bedoeld wordt. In deze onoverzichtelijke wereld zoeken ze structuur en veiligheid. Daardoor gedragen mensen met autisme zich soms anders en worden ze vaak niet begrepen door hun familie, klasgenoten of collega’s. Autisme is een onzichtbare handicap, maar het heeft grote invloed op iemands leven.
Autisme brengt ook sterke kanten met zich mee, zoals een goed oog voor detail en eerlijkheid. Met de juiste begeleiding kunnen veel mensen met autisme gewoon naar school, werken, thuis of zelfstandig wonen en zinvolle relaties met anderen hebben.
Autisme kent vele gezichten. Sommige mensen met autisme zoeken weinig contact met anderen. Anderen doen dit juist heel actief, maar vaak op een manier die ‘vreemd’ overkomt. Er zijn mensen met autisme en een (lichte) verstandelijke beperking maar ook mensen met een hoge intelligentie. Maar voor iedereen met autisme geldt dat het knap lastig is om te leven in een wereld die je niet begrijpt, en die jóu niet begrijpt. Ruim 1% van de Nederlanders – ongeveer 190.000 mensen – heeft een vorm van autisme.
Onder autisme verstaan we alle autisme spectrum stoornissen (ASS), zoals klassiek autisme, de stoornis van Asperger, PDD-NOS en McDD. Meer informatie over autisme: www.autisme.nl

(bron: NVA)

Beeld: Autismeweek

Gerelateerde artikelen:

Tags: ,

Categorie: Autisme, Nieuws

Reacties (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. redactie schreef:

    Iedere fietsenwinkel verkoopt ze.