Kindermishandeling nog vooral op papier bestreden

| 21 mei 2014 | Reacties (0)

Het voorkomen van kindermishandeling komt in veel gemeenten niet verder dan een papieren plan en dat moet anders. Dat schrijft kinderombudsman Marc Dullaert in een vandaag verschenen rapport. Gemeentelijke beleidsplannen bereiken te weinig ouders en kinderen. Dullaert wil dat over drie jaar minimaal de helft minder kinderen worden mishandeld.

Gemeenten weten niet hoeveel kinderen worden mishandeld

kindermishandelingKinderombudsman Dullaert deed onderzoek naar de aanpak van kindermishandeling in ruim tweehonderd gemeentes. Driekwart van de gemeenten heeft weliswaar beleid op papier staan, maar daar blijft het vaak bij. ”’De helft van de gemeenten weet niet hoeveel mishandelde kinderen er in hun gemeente zijn”, zegt Dullaert. Ook hebben gemeenten de risicogroepen onvoldoende in beeld.

In Nederland zijn naar schatting jaarlijks 118.000 kinderen het slachtoffer van mishandeling, verwaarlozing, misbruik of getuige van geweld tussen partners. Jaarlijks overlijden ongeveer vijftig kinderen aan de gevolgen van kindermishandeling. Al eerder heeft de Kinderombudsman verzocht om een versnelling in de aanpak van kindermishandeling.

Aanpak kindermishandeling vanaf januari helemaal in handen gemeente

Op dit moment zijn gemeenten alleen verantwoordelijk voor de preventie van kindermishandeling. Vanaf 1 januari 2015 worden zij daarnaast volledig verantwoordelijk voor het onderzoeken van mogelijke situaties van kindermishandeling en voor de hulp aan ouders en mishandelde kinderen.

Wat kun je doen als je kindermishandeling vermoedt?

Misschien heb je zelf vermoedens van kindermishandeling in je omgeving. Dit kun je doen:

  • Sta open voor signalen van kindermishandeling. Als je het gevoel heeft dat er ‘iets’ aan de hand is, klopt dat vaak ook. Jij bent waarschijnlijk niet de enige die iets ziet, maar misschien wel de eerste die wat doet.
  • Praat met het kind zelf of met de ouders. Besef dat kindermishandeling vaak het gevolg is van onmacht. Je kunt al helpen door er te zijn voor het gezin. Of door het kind een luisterend oor te bieden.
  • Bel eventueel het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) anoniem voor advies. Een medewerker van het AMK bespreekt de situatie met je en bepaalt wat de volgende stappen zijn. Als het nodig is kun je een melding doen van kindermishandeling.

Op de website watkanikdoen.nl vind je meer informatie over hoe je het beste kunt handelen bij het vermoeden van kindermishandeling. De website geeft tips en adviezen, telefoonnummers van hulpverleners en links naar organisaties zoals het Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming.

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , ,

Categorie: Nieuws, Thuis

Schrijf een reactie