Kleuters die al kunnen lezen en schrijven

| 7 april 2016

Nu letters al vanaf groep 1 worden aangeboden, zijn er steeds meer kleuters die al (een beetje) kunnen lezen voordat ze naar groep 3 gaan. In groep 1 worden vaak losse letters aangeboden en leren kleuters elkaars namen herkennen, op de eerste letter en het woordbeeld. In groep 2 worden al korte woordjes aangeboden en in de kring maken de juf en kinderen nieuwe combinaties, met de letters die ze al kennen. Als jouw kleuter veel interesse in taal en woorden heeft, zal hij of zij al snel lezend door het leven gaan.

Moeilijke woorden

Hoe kun je daar als ouder mee omgaan? Je zult als ouder merken dat jouw kind zoveel mogelijk woorden probeert te lezen. Om je kleuter te helpen kun je uitleggen dat er korte woordjes zijn die klinken zoals de letters in het woord, maar dat er ook woorden zijn waar je veel meer taalregels voor moet kennen om ze te lezen. Je kunt hier gerust meer over vertellen of uitleggen, maar verwacht niet dat je kleuter ook kan toepassen wat jij vertelt. Je kunt je kind ook helpen door het woord voor te zeggen als je merkt dat jouw kleuter struikelt over de eerste paar letters. Misschien gaat jouw kleuter nog eens aandachtig het woord bestuderen.

Probeer zelf aan te voelen of jouw kind het goed vindt om verbeterd te worden. Kleuters hebben een rijke fantasie en spelen soms echt nog een spel met letters. Zelfbedachte woorden maken, of woorden schrijven zoals ze klinken is echt prima. Kinderen in groep 3 en groep 4, die al beter kunnen lezen en schrijven doen dat ook nog. Daar leren ze juist veel van.

Samen boekjes lezen

Weer een mijlpaal: je kleuter schrijft zelf een boodschappenlijstje!

Een gezonde interesse naar boeken is de moeite waard om te stimuleren bij je kind. Kinderen die lezen hebben een grotere woordenschat en het leren op school gaat ze makkelijker af. Voor kinderen die korte woordjes kunnen lezen is er de serie ‘maan roos vis’. Dezelfde serie heeft ook voorleesboeken op de markt gebracht die je samen met je kind kunt lezen. Deze samenleesboeken van uitgeverij Zwijsen zijn ook erg geschikt. Je leest deze boekjes samen, je kleuter begint eerst met zelf een woordje die hij of zij af kan kijken op het plaatje en jij leest de rest. Na een tijdje zal jouw kleuter het boekje bijna zelf kunnen lezen.

Laat ze spelen

Als jouw kind steeds meer vertrouwd raakt met letters zul je merken dat ze echt niet meer weg te denken zijn. Logisch, want wij volwassenen gebruiken ook de hele dag door letters. Mijn eigen dochter (destijds groep 2), schreef haar eigen boodschappenbriefje en las in de supermarkt terug wat ze opgeschreven had. Ze leek tien centimeter gegroeid toen ze weer thuis kwam. Voor een kind een enorme stap, want het gebruik van letters maakt dat ze een stukje meer mee kunnen doen met de grote mensen. Geef ze die ruimte en laat ontdekken hoe leuk het is om letters te gebruiken. Vertellen dat de B andersom moet, of dat je avocado met een V schrijft en niet met een F, dat komt nog wel.

 

Over de auteur: Maaike Lauret  is docent met ervaring in het basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, praktijkonderwijs en voortgezet onderwijs (vmbo). Haar specialisaties zijn pedagogiek, taal,- en leesontwikkeling en rekenen. Naast de pabo heeft ze de master special educational needs afgerond. Ook werkte ze voor Cito, bij de ontwikkeling van toetsen. Maaike is moeder van twee kinderen.

Beeld: stock.xchng, Maaike Lauret

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , , , , , ,

Categorie: Groep 1-2, Lezen

Reageren niet mogelijk.