‘Kom maar in een rustige periode’

| 16 augustus 2011

Als je kind vier jaar is, mag het naar de basisschool. Toch kan het best zijn dat de leerkracht of directeur aangeeft dat je kind nog niet welkom is. Niet alle periodes zijn even geschikt om in te stromen. In de drukke decembermaand met Sinterklaas en Kerst zijn de kleuters vaak erg druk en is het heel onrustig in de klas. Voor nieuwe leerlingen kan dat te overweldigend zijn; bovendien heeft de juf dan vaak haar handen vol aan de andere kinderen, waardoor ze de nieuwe leerling niet goed kan opvangen.

Voor nieuwe kinderen is de drukkke sinterklaastijd niet zo'n geschikte periode om op school te beginnen.

Volle klassen voor de zomer

Sommige scholen laten kinderen ook niet meer wennen in de laatste weken voor de zomervakantie. De kinderen in groep 1 zitten na de zomervakantie in groep 2 en je kind moet dan weer aan een nieuwe groep wennen. Bovendien zitten de instroomgroepen aan het eind van het schooljaar vaak erg vol. Voor je kind kan het prettiger zijn om dan na de zomervakantie te starten in de nieuwe instroomgroep. Dan heeft hij/zij de juf bijna voor zichzelf!

Wet: niet langer dan een maand wachten

Hoewel scholen vaak goede argumenten hebben om je kind nog even te laten wachten met naar school gaan, kan het zijn dat je het er zelf niet mee eens is. Omdat je kind nu eenmaal ontzettend aan school toe is, of omdat je denkt dat de argumenten niet opgaan voor jouw kind. Dan is het goed om te weten dat scholen verplicht zijn om kinderen minstens één keer per maand te laten starten. Moet jouw kind langer wachten en ben je het hier niet mee eens, dan kan je je beroepen op deze regel.

Of het verstandig is om hierover dwars te gaan liggen is een ander verhaal; je hebt kans dat je daarmee een valse start maakt in je relatie als ouder met de school. Bedenk dat de school de komende acht jaar een grote rol in jouw leven en dat van je kind zal spelen.

Tijdig extra kinderopvang regelen

Gaat je kind naar de kinderopvang, dan kan je tussen wal en schip belanden als je kind nog niet gelijk na zijn of haar vierde verjaardag op de basisschool kan starten. Het kind is immers te oud voor het kinderdagverblijf en heeft meer opvang nodig dan de paar uurtjes bso. Bij veel kinderopvangorganisaties zijn hierover goede afspraken te maken, mits het tijdig wordt aangekaart. Lukt dit niet, dan ben je aangewezen op informele kinderopvang van bijvoorbeeld opa’s en oma’s of kan je proberen op je werk nog iets te regelen. Bespreek daarom ruim van te voren (enkele maanden) of je kind daadwerkelijk op zijn of haar vierde verjaardag op school terecht kan.

 

Beeld: stock.xchng

Gerelateerde artikelen:

Tags: , , ,

Categorie: Buitenschoolse opvang, Groep 1-2, Kinderopvang, Praktische zaken

Reageren niet mogelijk.